Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-14 18:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/polisen-jamfor-saren-fran-explosionen-med-andra-sprangdad/

STHLM

Polisen jämför spåren från explosionen med andra sprängdåd

Bild 1 av 2 Polisen undersöker platsen efter explosionen på Södermalm.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 2
Foto: Magnus Hallgren

Tre explosioner på mindre än två timmar skakade under natten mot torsdagen Stockholmsområdet. En av dem inträffade i ett flerfamiljshus på Södermalm där rutor förstördes på flera våningar.

Ingen är ännu gripen och polisen jämför nu spåren från dåden med andra sprängdåd över landet.

– Detta är synnerligen ovanligt och självklart oroande, säger Carina Skagerlind på Stockholmspolisen.

Det första larmet inkom klockan 01:04 och rörde en explosion utanför en hembygdsgård i Vaxholm. Samtidigt som Nationella bombskyddet var på väg till platsen kom larm om ytterligare en detonation. Denna gång i ett trapphus i ett flerfamiljshus vid Katarina kyrka på Södermalm i Stockholm. Bombskyddet fick dirigeras om till Södermalm där det visade sig att entrén till fastigheten blivit helt demolerad av smällen.

Klockan 02:47 kom larm om ytterligare en explosion – från en festlokal vid en kyrka i Södertälje. 

Ingen skadades i något av sprängdåden och ingen är ännu heller gripen. Tre detonationer under en så kort tidsrymd är högst ovanligt, enligt polisen.

– Detta är synnerligen ovanligt och självklart oroande, Carina Skagerlind presstalesperson på Stockholmspolisen.

Tekniska undersökningar har gjorts på alla tre brottsplatser och spår har samlats in. Med hjälp av en så kallad forensisk samordnare tittar man nu på om det finns spår som kan ha likheter med andra detonationer i Sverige. 

Samtliga tre händelser utreds som allmänfarlig ödeläggelse och man ser i nuläget inga självklara kopplingar mellan de tre dåden.

Explosionen i en trappuppgång på Södermalm i Stockholm kan dock ha kopplingar till ett sprängdåd som skedde i Abrahamsberg den 12 oktober, enligt DN:s granskning.

Två av de boende på adresserna där explosionerna ägt rum är släkt med varandra – och en av dem har flera gånger dömts för brott.

En av dem är verksam i gymbranschen och driver ett gym i Stockholmsområdet. Den andre är dömd flera gånger, bland annat för dopningsbrott och innehav av dopningspreparat. 

Polisens presstalesperson Ola Österling är fåordig när DN frågar om en möjlig koppling mellan de båda sprängningarna:

– Vi utreder det och det är för tidigt att uttala sig om. Men när vi får svar på den frågan så råder det förundersökningssekretess kring det svaret.

Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm, säger i ett pressmeddelande att de tre explosionerna i Stockholm är oroande. För att öka tryggheten och för att samla information finns just nu extra poliser på plats i de aktuella områdena.

– Vi ser mycket allvarligt på nattens sprängningar och arbetar intensivt i de utredningar om allmänfarlig ödeläggelse som inletts och för att gripa de personer som ligger bakom detta. Det är för tidigt att spekulera om nattens händelser men polis arbetar hårt på alla nivåer för att få stopp på skjutningar, sprängningar och övrig grov kriminalitet, säger han.