Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-17 08:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/polisen-man-skadad-for-livet-efter-skjutning-i-sickla/

STHLM

Polisen: Man skadad för livet efter skjutning i Sickla

Kulhål efter skottdådet i Sickla i Nacka. Foto: Anette Nantell

Två män träffades av kulorna som var ämnade för en kriminell man i 35-årsåldern vid en skjutning i Sickla på söndagskvällen. En av männen kommer att få fysiska men för livet uppger polisen. Mannen som är den troliga måltavlan vägrar samtidigt ta emot polisbeskydd.

En man i 35-årsåldern, som tidigare har dömts till flera fängelsestraff, har överlevt två mordförsök i Stockholmsområdet på kort tid. Samtidigt har flera personer som enligt polisens bedömning inte har varit måltavlor drabbats i stället. 

I Råcksta besköts en lägenhet utifrån med automateld sent på natten mot onsdagen den 28 augusti. Enligt uppgifter till DN ska gärningsmännen då ha skjutit mot fönstret när gardinen var nere och misstagit 18-åriga Ndella Jack för mannen i 35-årsåldern. De två hade kort dessförinnan gift sig och var ensamma i lägenheten vid tillfället. 18-åringen dog av sina skador.

Drygt en vecka senare, på söndagskvällen den 8 september, besköts mannen igen. Enligt vittnen stod mannen vid en taxi när okända gärningsmän riktade automateld mot hans håll. Återigen överlevde mannen oskadd, men en taxichaufför och en man som befann sig i ett bostadshus träffades av kulregnet.

De båda männens skadeläge är inte längre livshotande, berättar Ola Österling, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

– Läget är stabilt för båda de skjutna personerna. Men den ena personen kommer att få fysiska men för livet efter skjutningen, säger han. 

Polisen går inte ut med vilken av de två personerna som har skadats för livet. 

– Utredningen är inne i ett synnerligen intensivt skede när det gäller händelsen i Nacka. Vi har hållit en del förhör, och det kommer att hållas kompletterande förhör också. Vi har också fått en del resultat från den tekniska utredningen, säger han. 

Även utredningen om skjutningen i Råcksta, som till viss del samordnas med den i Sickla, går framåt, berättar Ola Österling.

Inga personer hade på fredagseftermiddagen gripits för någon av de två skjutningarna, men polisen har tidigare uppgett för DN att man har en ”god uppfattning om vilka som är inblandade i händelserna”.

Carolina Paasikivi, polischef i Stockholm område syd, berättar att den man i 35-årsåldern som beskrivs som den troliga måltavlan har erbjudits skydd. Han vägrar dock att ta emot hjälp. 

– Alltid när en person svävar i livsfara så kontaktar vi honom eller henne och erbjuder vårt skydd. I det här fallet har jag förstått att han inte vill ha vårt skydd, säger hon. 

Polisen bedömer att det finns en fortsatt risk för 35-åringens liv. Samtidigt har polisen tidigare varnat för eventuella hämndaktioner. Carolina Paasikivi är öppen för att denna risk finns. 

– Konflikter innehåller två konfliktytor. De inblandade personerna är inte alls intresserade av att samarbeta med oss. Det skulle förvåna mig om man inte vidtar egna åtgärder för att skydda sig, säger hon. 

Carolina Paasikivi betonar att stora resurser läggs på att få fast personerna som ligger bakom de två uppmärksammade skjutningarna. 

– Vi är rätt förtvivlade över att inte ha kunnat förhindra den här situationen. Det är en hänsynslöshet som är kombinerad med dåligt omdöme hos personerna som ligger bakom, och att de inte tänker på konsekvenserna. Vid den första chansen vi får kommer vi att göra ett frihetsberövande. 

Läs mer: Pappan till ihjälskjutna Ndella: Hon var alltid glad