Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Polisen måste erkänna att de gjort fel”

Efter oroligheterna i Husby i natt kallade Megafonen till en presskonferens på måndagsförmiddagen. Organisationen är inte ensam i sin kritisk mot polisens agerande
 

– Vi kräver två saker: att polisen erkänner att de gjorde fel när de sköt 69-åringen och att de ber frun om ursäkt. Vi kräver också att polisen ska utreda vad som hände och ställa de ansvariga till svars, säger Megafonens Rami Al- Khamisi.

Megafonen, en organisation för unga i förorten, vill ha en dialog med polisen. Man befarar att oroligheterna kommer att eskalera i området. Organisationen beskriver polisens agerande som övervåld och klandrar ordningsmakten för den bristande förtroendet för polisen från ungdomar i området.

I ett pressmeddelande skriver Megafonen att upprinnelsen till oroligheterna var att  minst 200 Husbybor visade sitt missnöje mot att polisen sköt en 69-åring till döds förra veckan. Polisen svarade med att sätta in kravallsstyrka och spärra av stora delar av Husby.

”Vi uttnytjade våra demokratiska rättigheter och öppnade för dialog, men polisen ignorerade oss”, säger organisationens Quena Soruco i pressmeddelandet. Megafonen höll presskonferens på måndagens förmiddag då man upprepade sitt budskap.

Said Ali jobbar med ungdomar för Allmänna idrottsföreningen i Kista. Han har kontakt med Husbys ungdomar både via fotbollen och som nattvandrare. Han är mycket kritisk till polisens agerande under natten.

– Innan beslutet tas att gå in med full styrka är det bättre om man ber ideella organisationer att hjälpa till. Vi kan gå in till ungdomarna och träffa dem utan att de kastar sten på oss. Vi kan skälla ut dem som om de vore våra barn. Det får mer effekt än om polisen griper för skadegörelse och sedan släpper dem, säger Said Ali.

Det som händer med ungdomar som bråkat med polisen är att de sedan hyllas av andra ungdomar.

– Vi vill inte att de ska bränna någonting eller förstöra någonting och vi vill inte att de ska hyllas.

Enligt Said Ali har polisen ingen chans mot de våldsamma ungdomarna i Husby. De har en väl utarbetad taktik som närmast kan liknas en katt- och råttalek. De känner området och vet var de ska gömma sig.

När Said Ali och hans vänner sökte efter ungdomarna vid deras gömställen hindrades de av polisen, säger han.

– Polisen kan inte veta vilka som är vilka, men de använder fel metod när de slår alla som står i vägen. Vi var där för att lugna ner situationen och vi hade våra nattvandrarvästar på oss, ändå jagade de oss och slog med batonger.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.