Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 01:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/polisen-misstanker-explosion-i-gatukok-var-ett-riktat-attentat/

STHLM

Polisen misstänker: Explosion i gatukök var ett riktat attentat

Sprängningen av ett gatukök på Industrivägen i Hagalund, Solna, orsakade stor förödelse i augusti i år. Foto: Magnus Hallgren

Den explosion som totalförstörde ett gatukök i Solna i slutet av augusti var ett riktat attentat. Polisen har gjort tekniska fynd som visar att explosionen orsakades av en sprängladdning.

Det var på natten den 23 augusti som en kraftig smäll vid Hagalunds industriområde väckte många Solnabor. Detonationen var så kraftig att polisen fick larmsamtal från bland annat Tensta och Djursholm.

Fönster på fastigheter ett par hundra meter från gatuköket – en så kallad pitabar – krossades av tryckvågen. Själva restaurangen totalförstördes.

I bråten efter explosionen kunde polisen säkra fynd som visar att detonationen orsakades av en sprängladdning. Polisen misstänker att det var ett riktat attentat. Foto: Magnus Hallgren

Nu visar den tekniska analysen av de fynd som gjorde på platsen att det var en sprängladdning, och inte en olyckshändelse, som orsakade explosionen. Exakt vilket sprängmedel som användes är dock ännu inte klarlagt.

Enligt DN:s poliskällor finns det misstankar om att det handlar om en riktad hämndaktion. Dessvärre hyser man inget större hopp om att kunna binda någon förövare till sprängningen.

De vittnesförhör som hittills gjorts har inte lett vidare och chansen att man hittar dna på det material som skickats in för analys till Nationellt forensiskt centrum, NFC, bedöms som liten. Ägaren till restaurangrörelsen befinner sig utomlands och har inte heller lämnat några uppgifter som polisens utredare kunnat gå vidare med.

Läs mer: Explosion och bilbränder i Märsta