Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Polisen misstänker politiskt motiv bakom mordförsök

Den person som skottskadades i samband med en prokurdisk demonstration i Fittja, söder om Stockholm, på lördagen är en 52-årig man som är ordförande för den svenska sektionen av Partiet för fritt liv i Kurdistan (Pjak). En poliskälla bekräftar för DN att utredarna arbetar efter teorin att mordförsöket är politiskt motiverat.

Det var på lördagen som en eller flera gärningsmän öppnade eld mot den bil som 52-åringen och tre andra prokurdiska demonstranter färdades i.

52-åringen, som satt i baksätet, träffades av två skott – ett i benet och ett i buken, erfar DN. Mannen vårdas på Karolinska universitetssjukhuset där han hålls nedsövd med livshotande skador.

– Läget för mannen är oförändrat, säger Dan Andersson, stationsbefäl vid polisen i Flemingsberg (polisområde Syd), till DN vid 19.45-tiden på söndagen.

Mannen är kurd och kommer ursprungligen från Iran, berättar vänner till honom. Han hade deltagit i en tillståndsgiven demonstration som inletts i Södertälje och fortsatt mot Stockholm.

Det var när demonstranterna stannat till i Fittja, där det finns både kurdiska och turkiska föreningslokaler, som det ska ha utbrutit bråk mellan demonstranterna och personer vid en turkisk föreningslokal. Dert ska ha förekommit stenkastning och polisen har bland annat upprättat en anmälan om skadegörelse vid lokalen.

Mordförsöket ägde rum när 52-åringen och hans vänner lämnade platsen i en bil draperad med prokurdiska flaggor.

– Det råder ingen tvekan om att det var ett politiskt motiverat mordförsök, säger en vän till mannen.

Han berättar att gärningsmännen signalerade till de prokurdiska demonstranterna i bilen att de skulle stanna.

– Om föraren stannat skulle de ha avrättat alla i bilen, men han insåg att allt inte stod rätt till, säger en företrädare för Pjak till DN.

Pjak är en kurdisk organisation som bland annat för en väpnad kamp mot Iran.

Säkerhetspolisen följer utredningen.

– Det är polisen som hanterar utredningen. Vi följer ärendet och bistår med information, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo, till DN.

Det har varit spänt mellan prokurdiska och turkiska grupper i Sverige sedan en sprängladdning exploderade vid en kurdisk föreningslokal i Fittja i september förra året, enligt DN:s poliskälla. 

På söndagen genomfördes en prokurdisk manifestation vid Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm. Demonstrationen inleddes tidigare på morgonen i Skärholmen och genomfördes under skärpt polisbevakning. I morgon, den 15 februari, är det på dagen 17 år sedan Abdullah Öcalan, den tidigare ledaren för den kurdiska separatiströrelsen PKK, greps. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.