Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 15:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/polisen-misstog-heroin-for-riven-ost-man-far-skadestand/

STHLM

Polisen misstog riven ost för heroin – man får ersättning

En man häktades och anhölls sedan polisen påträffat vad man misstänkte var heroin i hans bostad. Men efter en analys visade det sig att pulvret var riven ost. Nu får mannen närmare 50.000 kronor i ersättning för lidande och förlorad inkomst under häktningstiden.

Bakgrunden till tillslaget mot mannens lägenhet var en händelse i vintras då polisen stoppade mannen och två andra män i en bil i Stockholmsområdet och påträffade en mindre mängd heroin.

När polisen genomförde en husrannsakan mot den lägenhet där mannen bodde påträffades 764 gram vitt pulver i en påse på balkongen. Polisen misstänkte att pulvret var heroin och skickade det till Nationellt forensiskt center för analys. I väntan på provsvar satt mannen häktad i 15 dagar. 

Men enligt Aftonbladet visade sig pulvret vara riven ost och mannen släpptes på fri fot. Åklagaren lade ned förundersökningen med hänvisning till att det saknades anledning att anta att brott hade begåtts.

Efter ett beslut av Justitiekanslern får nu mannen drygt 48.000 kronor i ersättning för lidande och förlorad arbetsinkomst i samband med frihetsberövandet.

I mars i år skrev lokaltidningen Mitt i att de två andra männen då misstänktes för narkotikabrott av normalgraden efter narkotikafyndet i bilen och att en utredning pågick.

Läs mer: Polisen bytte ut knark mot mjöl – 30-åring döms till fängelse