Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Polisen: ”Negrer” inte acceptabelt

Vittnesuppgifter till DN gör gällande att polis under insatsen i Husby kallat demonstranterna för ”neger” och andra tillmälen. Polisen tar bestämt avstånd från sådant och uppmanar allmänheten att anmäla om det inträffat.
 

– Är det så att man på något sätt anser att vi har begått övervåld eller gjort andra fel så måste man göra en anmälan så att vi kan titta på det. Jag kan inte svara på om det har kommit in någon anmälan, säger polisens presstalesperson Lars Byström.

”Negrer”, ”apor” och ”råttor” hör till de ord som polisen, enligt uppgifter till DN, ska ha riktat mot personer på plats vid oroligheterna i Husby under söndagskväll och -natt. 

– De ropade råttor, apor, luffare och negrer mot ungdomarna. De viftade med sina batonger, helt oprovocerat, säger bland annat Husbybon och journalisten Duraid Al-Khamisi till DN.

Klockan var runt 23 på kvällen när han såg ett 30-tal ungdomar som stoppats av polis i kravallutrustning. När Duraid Al-Khamisi, som journalist gick fram för att fråga polisen varför de gjorde såhär, fick han själv ta skydd och springa därifrån.

Lars Byström säger att det beskrivna inte är ok.

– Vi tar bestämt avstånd från sådant språkbruk, det är inte acceptabelt. Vi har lagt ner väldigt mycket tid och resurser på att utbilda mycket personal just i att hantera människor i olika situationer.

Vittnesuppgifter om det räcker inte för en internutredning?

– Vederbörande måste höra av sig, lättast är via 114 14 där man kan vara anonym.

Polisens insats inleddes vid 22-tiden på söndagskvällen sedan man fått uppgifter om oroligheter i Husby. Där drabbade polisen samman med ett antal ungdomar som ska ha stuckit fordon i brand och kastat sten mot ordningsmakten.

– Det rör sig om våldsamt upplopp i minst ett fall och skadegörelsen inbegriper bland annat ett 50-tal bilar i garaget på Nordkapsgatan. Antalet misstänkta rör sig om 40 till 60 personer, säger Lars Byström.

Fotnot: Personerna som svarar på 114 14 är civila och tar inte emot anmälan mot poliser, men de kan koppla dig vidare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.