Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 01:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/polisen-och-socialtjansten-larmar-ungdomar-saljer-sex-efter-att-ha-blivit-av-med-jobb-under-pandemin/

STHLM

Polisen och socialtjänsten larmar: Ungdomar säljer sex efter att ha blivit av med jobb under pandemin

Flera unga som polisen och socialtjänsten kommit i kontakt med under insatser mot sexköpare har uppgett att de säljer sex på grund av att de blivit av med sina extrajobb under corona. 

– Även deras föräldrar har berättat detta. Det handlar om låglönearbeten, till exempel snabbmatsrestauranger, säger Malin Andersson, uppsökande socialsekreterare vid ungdomsjouren. 

Under ”Insats torsk” har polisen kommit i kontakt med fem personer under 18 som säljer sex. Av dem har flera uppgett att de behöver pengar efter att ha blivit av med sina extrajobb i coronakrisen, enligt Simon Häggström. Något Sveriges Radio var först att berätta.  

Malin Andersson, socialsekreterare vid Stockholms stads ungdomsjour, som jobbar uppsökande mot unga som säljer sex och som medverkat i insatsen bekräftar bilden:

– Det är inte bara nu under insatsen. Vi har träffat flera som under den här pandemin berättat att de blivit av med sina jobb på grund av covid-19. Även deras föräldrar har berättat detta. Det handlar om låglönearbeten, till exempel snabbmatsrestauranger, säger Malin Andersson.

– Alla har inte uppgett detta som anledning till att de säljer sex naturligtvis, utan kanske en tredjedel av de 15-20 ungdomar som vi träffat den sista tiden. 

Många av ungdomarna mår psykiskt dåligt, något som förvärrats under tiden som gymnasieskolorna varit stängda, berättar Malin Andersson. 

– De känner sig isolerade. Befinner man sig i den här världen brukar det finnas anledningar till det, alla mår dåligt på olika sätt och det är kopplat till olika saker. Det kan röra sig om tidigare övergrepp, att man känt sig utanför och ensam, säger Malin Andersson. 

Ungdomarna har annonserat på så kallade ”sugardejtingsajter”.

– Det innebär en väldigt stor risk. De män som är intresserade av barn har passerat en gräns och bryr sig inte om vad barnet tycker. De är också väldigt duktiga på att övertala.

När polisen och socialtjänsten kommer i kontakt med personer under 18 som säljer sex körs de hem till sina föräldrar efter en riskanalys. Samtliga erbjuds också kontakt med Stödcentrum. Därefter följer en orosanmälan till socialtjänsten som ansvarar för vidare insatser. 

Många gånger kan ungdomarna ha dubbla känslor inför att ha blivit påkomna.

– Att bli påkommen är extremt jobbigt, man kanske inte berättat för någon och så kommer det här fram. Men samtidigt kan det vara rätt skönt för att man får stopp på det. Många klandrar sig själva och fortsätter fast de tagit sig vatten över huvudet. 

– Vi ser nu att fler män är aktiva på sugardejtingsidor och att fler unga lägger ut annonser för att erbjuda sexuella tjänster. Det är mycket allvarligt eftersom vi vet att sugardejting är den största inkörsporten till att fastna i prostitution. Det är otroligt viktigt att vi nu växlar upp arbetet mot sugardejting. Socialförvaltningen har avsatt resurser, men vi är beroende av polisen för att arbetet mot sugardejting ska kunna bedrivas mer intensivt, säger socialborgarrådet Jan Jönsson (L).

Läs mer:

Polisen: Sexköpare kommer från alla bakgrunder

Regeringen: Sexköp ska ge fängelse