Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Polisen om Fittjadomen: Trodde bevisningen skulle räcka

Kritiken mot polisens utredningsarbete har varit svidande sedan fem män friats för en gruppvåldtäkt i Fittja. Tingsrättens dom pekar ut den bristande bevisningen som ett av skälen till sitt friande domslut. 

– Det fanns en tro att materialet skulle räcka för en fällande dom, säger polisen Andreas Franke, som ansvarade för utredningen.

Chef för de poliser som har handlagt ärendet är Andreas Franke. Han kallar arbetet med utredningen för idogt och tålamodskrävande.

– Jag önskar att vi hade haft mer resurser och kunnat jobba med fler handläggare säger han, men vill inte kommentera enskilda utredningsåtgärder innan har gått igenom domen och förundersökningen tillsammans med åklagare.

Tingsrätten pekar i domen på att det tagit tio månader för polisen att hitta rätt brottsplats för en teknisk undersökning. Vidare att förhör och utpekanden av vittnen inte har dokumenterats på ett tillfredsställande sätt.

– Vi har gjort brottsplatsundersökningar på de platser som har nämnts när de har dykt upp i utredningen, säger Andreas Franke.

De åtalades dna har identifierats från spår av sperma som hittats på kvinnans kläder och enligt Franke har det funnits en tro på att materialet i förundersökningen skulle räcka för en fällande dom.

– Men det är tingsrätten som värderar det och vi måste gå tillbaka och titta på vår utredning, säger han.

Läs mer: Stefan Lisinski: Inte säkert att ett gott polisarbete hade lett till fällande domar

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.