Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Polisen övade terrordåd på torsdagen

Dagen före terrorangreppet på Drottninggatan så övade polisen, Säpo och Försvarsmakten på hur de skulle möta ett allvarligt terrordåd. Någon militär sattes dock inte in efter fredagens dåd. 

Det var under onsdagen och torsdagen som de tre myndigheterna genomförde den gemensamma övningen. Syftet var att träna på att hantera ett större terrordåd. Denna typ av övning genomförs en gång varje år. Enligt Försvarsmakten var det en mindre övning med ”såväl teoretiska som prövande inslag”.

Rikspolischefen Dan Eliasson talade efter dådet med överbefälhavaren Micael Bydén.

– Vi har inte satt in Försvarsmakten än, sade Dan Eliasson på den första presskonferensen efter dådet.

Det militära Högkvarteret intog efter dådet förhöjd stabsberedskap. Detta för att följa läget och förbereda om polisen skulle begära stöd från Försvarsmakten.

Det var efter terrordåden mot USA den 11 september 2001 som polisens möjligheter att kalla in hjälp från Försvarsmakten förbättrades. De första åren kunde polisen enbart rekvirera militära helikoptrar, båtar eller fartyg.

Från 2006 finns en lag som gör det möjligt för polisen att begära mer handfast militär hjälp vid terrorismbekämpning. Det sker i så fall efter medgivande från regeringen. Om militär trupp ska användas i terrorbekämpning ska insatsen stå under polisens befäl.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.