Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-04 16:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/polisen-problematiken-med-elsparkcyklar-har-okat-explosionsartat/

STHLM

Polisen: Problematiken med elsparkcyklar har ökat explosionsartat

Att åka två personer på en elsparkcykel kan resultera i böter.
Att åka två personer på en elsparkcykel kan resultera i böter. Foto: Magnus Hallgren

Trafikbrott med elsparkcykel har blivit allt mer förekommande i Stockholms innerstad enligt polisen. Nu är fler kontroller att vänta.

– Problematiken med elsparkcyklar har ökat explosionsartat, säger Fredrik Ehrström, yttre befäl vid polisen på Södermalm.

I tisdags bötfälldes 14 personer på en halvtimme när polisen kontrollerade elsparkcykelåkare på Skeppsbron i Stockholm. Paråkning, alltså två personer på en elsparkcykel var det vanligaste lagbrott som polisen stötte på.

– Elsparkcyklarna är inte gjorda för två personer, att åka fler än en innebär en trafikfara och resulterar i 500 kronor i böter och fem år i belastningsregistret, säger Fredrik Ehrström.

I många fall handlade det om vuxna som paråker med yngre barn, som också saknar hjälm enligt Ehrström.

– På cykel är det en självklarhet med både barnstol och hjälm, men på elsparkcyklar är det säkerhetstänket som bortblåst, vi ser dagligen föräldrar som skjutsar två- och treåringar, säger han.

Foto: Magnus Hallgren

Polisen upplever att antalet trafikförseelser, men också antalet olyckor med koppling till elsparkcyklar, ökat explosionsartat den senaste tiden.

– Vi får rapporter från sjukhusen, fler och fler kommer in med frakturer efter att ha kört om kull. Dessutom har vi fått in mängder av klagomål från medborgare, vilket gjorde att vi fick upp ögonen för problematiken, säger Ehrström.

Att det blivit fler elsparkåkare som inte följer trafikreglerna blir särskilt påtagligt i innerstan enligt polisen.

– Folk åker överallt, på gångvägar, trottoarer och bilvägar. De kör mot rött, krockar med bilar och kör omkull, säger Ehrström.

Polisens bild är att de regelbrytande elsparkcykelåkare är både vuxna och barn.

– Dels är det föräldrar som åker med sina barn, många åker berusade från krogen och så finns det en hel del ungdomar som ser elsparkcyklarna som en leksak istället för ett transportmedel, säger Ehrström.

Nu är fler kontroller att vänta framöver.

– Trafiksäkerhetsarbetet är prioriterat av polisen oavsett om det sker på bilvägar, trottoarer eller cykelbanor. Att kontrollera elsparkåkarna är en del i det arbetet.

Läs fler nyheter från Stockholmsområdet här.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt