Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-20 03:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/polisen-ser-inga-samband-mellan-ofredanden-pa-ekero/

STHLM

Polisen ser inga samband mellan anmälda ofredanden på Ekerö

Efter flera ofredanden av kvinnor på Ekerö är oron stor bland de boende. Många ringer nu till polisen om iakttagelser av män i området. Men polisen ser i nuläget inget samband mellan händelserna.

Fyra anmälningar om ofredanden har nått polisen under en veckas tid från Ekerö. I helgen angreps en kvinna på en gångväg på väg hem från en nattbuss. En man ska ha tagit tag i henne och blottat sig men när en förbipasserande ropade till försvann gärningsmannen.

– Det rubriceras som försök till våldtäkt. Ingen är gripen. Tyvärr har vi inga vittnen alls och mannen försvann från platsen, säger Carina Skagerlind på Stockholmspolisen.

Polisen ser i nuläget inget samband mellan helgens händelse och de tre anmälningarna från tidigare i veckan.  

– Det här har skett en bit från grönområdet och har ett annat tillvägagångssätt.

I fredags greps en man misstänkt för ett av de anmälda brotten – ett sexuellt ofredande av några flickor vid Lundhagsbadet. Mannen ska ha satt sig nära flickorna på ett olämpligt vis och i dag beslutar åklagaren om han ska begäras häktad. 

Mannen misstänks dock inte för något av de andra anmälda brotten från veckan där två kvinnor känt sig förföljda i löparspåret i Skärvik. På grund av vaga signalement har polisen inte mycket att gå på och kan därför inte heller säga om de har något samband.

Polisen har även denna vecka förstärkt närvaro på Ekerö.

– Inte bara på grund av det som hänt utan även på grund av medborgarnas oro, säger Carina Skagerlind.

För händelserna har skapat stor oro på ön. Många medborgare ringer in till polisen om iakttagelser av män i området och många frågar vad de själva kan göra.

– Vi uppmanar dem att befinna sig i området. Att starta en löpargrupp eller gå ut med hunden tillsammans. Ju fler personer som är på plats kan hjälpa till att avskräcka någon som har ont uppsåt, säger Carina Skagerlind.