Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 01:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/polisen-sexkopare-kommer-fran-alla-bakgrunder/

STHLM

Polisen: Sexköpare kommer från alla bakgrunder

02:02. 28 sexköpare greps i ”Insats torsk”. Polisen: Det är väldigt få av dem som frågar om kvinnorna.

Totalt 28 män greps för sexköp under ”Insats torsk”. Sexköparna är i olika åldrar från alla bakgrunder. Men det de har gemensamt är att de sällan frågar om kvinnorna de just köpt.

– Det är slående hur mycket som kretsar kring ”jag”, ”mig” och ”mitt”, berättar kriminalinspektör Simon Häggström, en av de ansvariga för insatsen. 

”Insats torsk” är avslutad och poliserna som ansvarat för insatsen, Simon Häggström, kriminalinspektör på Nationella operativa avledningen, NOA, och Anders Olofsson, gruppchef på Norrmalmspolisen, gör intervjuer på löpande band i 30-minuterskluster i polishuset på Norra Agnegatan i Stockholm. Den förste klädd i keps och luvtröja, precis som under sin tid som spanare på prostitutionsgruppen i Stockholm, den andre i polisuniform. 

Under veckan har de spanat på och gripit 28 misstänkta sexköpare i åldrarna 21 till 68. Deras enda gemensamma nämnare är att de är män, enligt poliserna. 

– Det här handlar inte om ”de andra”. Många tänker sig en sexköpare som en ful gubbe som inte duschat på tre månader, men de kommer från alla yrken och samhällsklasser. Det går inte att peka ut någon viss typ av man som köper sex, utan det förekommer överallt. Vi borde därför inte bli förvånade när det är någon kändis eller polis, säger Simon Häggström.

Problemet är enligt honom utbrett – var tionde man ska enligt viss forskning ha köpt sex någon gång i livet. 

– Så vi har nog alla någon i vår närhet som gjort det, bara att det är inget som man pratar högt om. 

Anders Olofsson, gruppchef på Norrmalmspolisen, ochSimon Häggström, kriminalinspektör på Nationella operativa avledningen, säger att sexköpare kommer från alla sorters bakgrunder.
Anders Olofsson, gruppchef på Norrmalmspolisen, ochSimon Häggström, kriminalinspektör på Nationella operativa avledningen, säger att sexköpare kommer från alla sorters bakgrunder. Foto: Thomas Karlsson

Razziorna är en del i NOA:s ”insatsveckor” där man samarbetar med lokalpolisen runt om i Sverige. Förutom att gripa och lagföra är syftet att öka kunskapen om prostitution och människohandel hos kolleger.

– Vi vill försöka få ut det här, precis som poliser som jobbar i yttre tjänst har glasögon vad gäller narkotika ska de ha glasögon när det kommer till prostitution, säger Simon Häggström.

Anders Olofsson fortsätter: 

 – Jag tror att många som varit delaktiga i insatsen verkligen blivit förvånade över hur stort det här är. Vi har bara kunnat rikta in oss på 20 adresser, det är bara en liten del av ett stort isberg, säger han.

Entreprenören och tv-profilen Paolo Roberto är en av männen som gripits och erkänt sexköp. Efter att han i en tv-intervju sagt att kvinnan säkert var ”dittvingad” utreds han även för oaktsam våldtäkt. I samma intervju berättade han också att det var första gången han köpte sex.

Enligt Simon Häggström är det frasen han fått höra mest från män han gripit.

– ”Det här är första gången som jag har köpt sex” har jag fått höra mer eller mindre hela tiden under mina 12 år, berättar Simon Häggström.

”Jag tror att många som varit delaktiga i insatsen verkligen blivit förvånade över hur stort det här är”, säger Anders Olofsson.
”Jag tror att många som varit delaktiga i insatsen verkligen blivit förvånade över hur stort det här är”, säger Anders Olofsson. Foto: Thomas Karlsson

– Det är slående hur mycket som kretsar kring ”jag”, ”mig” och ”mitt”, det vill säga vad kommer hända med mig nu? Kommer min familj och arbetsgivare få reda på det här? Hur stora blir mina böter?  Det är väldigt självcentrerat. Det är väldigt få gånger, om ens någon, som någon av de här männen börjar ställa frågor om kvinnorna, fortsätter han.

I slutet av förhör brukar han själv därför ta upp kvinnorna och mekanismerna bakom prostitution. 

– Det råder konsensus om att trafficking är något fruktansvärt, men samtidigt så tror många att om en kvinna öppnar dörren iförd sexiga underkläder och har ett leende på läpparna så är det här friviligt. Men så enkel är ju inte verkligheten. Människohandel och trafficking kommer alltid på ytan se ut som frivillig prostitution. Det är först när vi skrapar på ytan som man förstår vad som ligger bakom, säger Simon Häggström.

Polisen gör bedömningen att flera av de fall man stött på under insatsen rör sig om organiserad brottslighet. Det finns dock ingen inledd förundersökning gällande människohandel om kvinnan som Paolo Roberto köpt sex av, enligt Simon Häggström. 

– Kvinnorna kommer inte hit på egen hand, de har inte de finansiella förutsättningarna eller kunskapen för att boka boende, lägga upp annonser och ta fotografier. Det är välorganiserat.

”Människohandel och trafficking kommer alltid på ytan se ut som frivillig prostitution”, säger Simon Häggström.
”Människohandel och trafficking kommer alltid på ytan se ut som frivillig prostitution”, säger Simon Häggström. Foto: Thomas Karlsson

Men medan kvinnorna i förhör har kunnat berätta om sexköparna tar samtalet snabbt slut när man kommer in på vilka som står bakom verksamheterna.

– De är villiga att prata om sexköparna, om vad som har hänt, men man är väldigt noga med att inte prata om vilka som står bakom detta. Anledningen är att från sexköparna finns oftast ingen hotbild, till skillnad från människohandlarna, säger Anders Olofsson.

– Det kan vara på den nivån att om jag berättar så dödar de min familj i Nigeria, det är det som gör det så otroligt svårt. För även om vi kan skydda brottsoffret i Sverige, kan vi inte skydda hela deras familj i ett annat land, tillägger Simon Häggström. 

De har under insatsen kommit i kontakt med ett 40-tal kvinnor och män som säljer sex, fem under 18 år. Merparten kommer från länder inom EU eller Afrika. Medan männen som köper sex kommer i alla samhällsklasser och bakgrunder är kvinnornas historier ofta likartade. 

Under ”Insats torsk” har polisen kommit i kontakt med ett 40-tal kvinnor och män som säljer sex. Fem av dessa är under 18 år.
Under ”Insats torsk” har polisen kommit i kontakt med ett 40-tal kvinnor och män som säljer sex. Fem av dessa är under 18 år. Foto: Thomas Karlsson

– Den minsta gemensamma nämnaren är drömmen om ett bättre liv. Det här är enda utvägen för att kunna sätta mat på bordet till sin familj. Sista kvällen satt jag med en kvinna som berättade att hon har en dotter hemma, och att båda föräldrarna fått hjärtinfarkter. Hon var deras enda hopp. Det är normalbilden, att man har försörjningsbördan för sin familj. Så även om de oftast bara får behålla en liten del av det de tjänar in, är det dessa pengar som försörjer deras familjer, säger Simon Häggström och berättar att de flesta som erbjuds att följa med till skyddat boende tackar nej. 

– Det vet att om de lämnar så stjälper de sin familj och kärleken till familjen är större än kärleken till sig själv.

Läs mer: Polisanställd bland anhållna för koppleri 

Läs mer: ”Kvinnorna befinner sig ofta i ett mycket sårbart och utsatt läge”