Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Polisen ska börja patrullera på Eriksdalsbadet

Polisen inleder patrullering på Eriksdalsbadet, då det har kommit in anmälningar om sexbrott.
Polisen inleder patrullering på Eriksdalsbadet, då det har kommit in anmälningar om sexbrott. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Efter ett ökat antal brottsanmälningar om sexuellt ofredande ska polisen nu börja patrullera Eriksdalsbadet i Stockholm. Polisen utreder även ett fall av misstänkt våldtäkt mot barn.

– Vi ser att anmälningarna ökar och tar det på stort allvar. Man ska inte känna sig orolig för att bli utsatt för sexuellt ofredande när man går för att bada och ha roligt, säger Elisabeth Anestad, biträdande polisområdeschef i City.

– Vi kommer att vara vid badet under en tid framöver, både som civil polis och uniformerad. Badet har även stärkt sin personalgrupp.

Under januari har polisen även fått in en anmälan om våldtäkt mot barn i badet. Men enligt polisen är den misstänkta våldtäkten inte avgörande för utökad bevakning.

– Det är en anmälan som bygger på andrahandsuppgifter, och det finns varken målsägare eller någon misstänkt. Personal på badet har lämnat uppgifter till polisen om att de hört att ett brott kan vara begånget och vi har det som ett ärende.

Syftet med ökad polisnärvaro är att verka avskräckande, öka tryggheten och få in fler anmälningar. Av polisens statistik framgår att även vuxna utsatts för sexuellt ofredande och att anmälningar gjorts av både kvinnor och män.

– Vi har en del andra sexuella ofredanden, men framför allt mot unga flickor.

Är problemet unikt för Eriksdal?

– I vårt område kan vi se att Eriksdalsbadet utmärker sig. Det är en stor anläggning där många vistas och med rutschkanor och tunnlar att simma i.

Personerna som pekats ut som gärningsmän är pojkar eller unga män som varit på badet utan sällskap av vuxna.

Brottsanmälningar Eriksdalsbadet

Sexuella ofredanden mot flickor under 18 år, 2015: 11; 2016 (till 2016-01-15): 4
Våldtäkt mot barn, 2016: 1 ärende
Sexuella ofredanden totalt, mot män och kvinnor alla åldrar, 2015: 18 ärenden
Ofredanden totalt, mot män och kvinnor alla åldrar, 2015: 8 ärenden

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.