Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Polisen Ted Eriksson: Skönt att få det rättsliga avklarat

00:37. En övervakningskamera i Björns trädgård fångade knivöverfallet på en polis den 31 augusti. Mannen är nu åtalad misstänkt för mordförsök.

Ted Eriksson knivskars oprovocerat i nacken av en ung man i 18-årsåldern, som nu åtalats misstänkt för mordförsök. 

– Det ska bli skönt att få det rättsliga avklarat. Det är som att privatlivet har pausats, säger Ted Eriksson.

Det är inte riktigt samma sak att patrullera på gatorna i Stockholm längre. Det är som att Ted Erikssons kropp är på helspänn och reagerar för snabbt på oväntade händelser.

Den 31 augusti blev kände han plötsligt ett hårt slag som kom bakifrån i nacken, och trodde att något fallit ned på honom. Men kollegan tog upp jakten på en ung man, och sedan såg de att han hade en kniv. Ted Eriksson stoppade in handen innanför skjortan, och när han drog fram den var handen full av blod.

Händelsen fångades av en övervakningskamera och filmen åberopas i åtalet. 

Det misstänkta mordförsöket på Ted Eriksson den 31 augusti har förändrat jobbet för både Ted Eriksson och hans kolleger. 

– Man är mer på sin vakt. För egen del, så fort jag hör eller ser något i ögonvrån reagerar kroppen mycket snabbare, rycker till och är på sin vakt på ett helt annat sätt. Det är både för- och nackdelar med det, säger han till DN.

En del av händelseförloppet är fångat på en övervakningsfilm som blivit offentlig med åtalet. 

– Jag har tagit del av filmen. Jag vill inte uttala mig om den, det får vänta till rättegången, men det är en talande film. För min del gör det ingenting att den blivit offentlig, det jobbiga för mig har varit att folk inte har vetat vad som inträffat, säger Ted Eriksson. 

Läs också: DN följde Eriksson under första dagen tillbaka på jobbet 

Även om Ted Eriksson har återhämtat sig fysiskt efter knivskärningen har han fortfarande sviter av skadan. Han återgick i tjänst i oktober 2017.

– Jag blir trött och stel i nacken och axlarna av att bära skyddsvästen. Det är väl det som är kvar. Jag ska börja gå till en sjukgymnast nu i dagarna, säger han. 

Ted Eriksson under sin första dag tillbaka på jobbet i oktober, efter knivskärningen.
Ted Eriksson under sin första dag tillbaka på jobbet i oktober, efter knivskärningen. Foto: Fredrik Funck

På måndagen väcktes åtal mot mannen som misstänks för mordförsök efter attacken i Björns trädgård vid Medborgarplatsen. Ted Eriksson säger att det ska bli skönt att få det rättsliga överstökat. 

– Först och främst är det skönt att rättegången blir av nu, det är en utdragen process och det är många tankar som fortfarande finns kvar, varför skulle jag råka ut för det här. Sedan får man se vart det leder, men det är skönt att i alla fall få lämna det rättsliga bakom sig, på något sätt. 

Enligt Ted Eriksson är det privatlivet som påverkats mest av händelsen. 

– Privatlivet har hamnat lite i paus, jag har levt i en bubbla med det här och det är det som tagit den största smällen. Mina föräldrar och syskon har också drabbats väldigt hårt, och kompisar runt omkring. Så mycket tid har gått åt till detta och de har ställts lite utanför, så vår tid tillsammans har blivit drabbad, det är det som är den stora biten. 

Har det blivit mindre roligt att vara polis?

– Nej det vill jag inte påstå, att vara polis har blivit extra viktigt på ett sätt, extra viktigt för mig och mina kolleger, och extra viktigt nu när det är valår.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.