Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Polisen undersökte fel trapphus – våldtäktsmän kan gå fria

Efter en gruppvåldtäkt i Fittja gjorde polisen en brottsplatsundersökning - i fel trapphus. Först ett år senare upptäcktes misstaget, som kan ha lett till att våldtäktsmän går fria, rapporterar Metro.

Upp till 20 personer kan ha varit inblandade i gruppvåldtäkten, men polisen har endast kunnat knyta tre män till den. Ytterligare två är åtalade för medhjälp.

Våldtäkten inträffade i augusti 2016. En kvinna som slagit följe med en grupp män som hon träffat vid Fittja centrum överfölls av gänget och utsattes för ”mycket grovt sexuellt våld”, enligt polisen. Gänget ska ha riktat in sig på särskilt utsatta kvinnor.

Nu avslöjar tidningen Metro att polisen gjorde brottsplatsundersökning i fel trapphus. 

–  Man har inte varit tillräckligt grundlig i början när hon beskrev platsen. Hon har beskrivit platsen och sen har man tänkt att det är rätt plats. Egentligen skulle man ha tagit ut henne till Fittja så hon kunde ha visat exakt vilken port det var, säger åklagare Markus Hankkio till Metro.

Missen upptäcktes först ett år senare. När polisen gjorde en ny brottsplatsundersökning - denna gången på rätt plats - säkrades sperma från en man. 

– Hade man undersökt en färsk brottsplats ordentligt är det inte omöjligt att man hittat mer sperma än den som anträffades långt senare. Man kanske även hade kunnat hitta annat också, exempelvis blod från målsägaren, säger Markus Hankkio.

Polisen har sedan tidigare fått kritik för att det dröjde nästan ett år innan de grep misstänkta gärningsmän - trots att man kunnat knyta dem till brottet med hjälp av DNA-spår som säkrats på kvinnans kropp.

DN har sökt åklagaren och polisen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.