Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 19:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/polisen-uppmanar-unga-att-dna-marka-stoldbegarliga-jackor/

STHLM

Polisen uppmanar unga att DNA-märka stöldbegärliga jackor

Dyra vinterjackor är ett vanligt byte vid personrån.
Dyra vinterjackor är ett vanligt byte vid personrån. Foto: Manfred Segerer/IBL

I Nacka-området har ett flertal unga utsatts för rån. Ett vanligt byte är mobiltelefoner och jackor. Nu uppmanar Nacka-polisen unga att DNA-märka sina stöldbegärliga personliga föremål.

Rätta artikel

Att unga rånar unga är vanligt förekommande i Stockholmsområdet. I Nacka med omnejd har sedan en tid tillbaka ett otal unga rånats på bland annat jackor. I vissa fall är brottsoffren mycket unga. I januari knivrånades en 8-åring på väg hem från skolan i Järla i Nacka.

Nu går polisen i Nacka och Värmdö ut med en uppmaning till unga att DNA-märka sina värdesaker. Märkningen går till så att en privatperson penslar sina stöldbegärliga föremål med en vätska, därefter kan föremålen identifieras med hjälp av UV-ljus.

Läs mer: Tonårsgäng åtalas för rån och utpressning av unga 

Polisen skriverFacebook att detta kan förebygga personrån. Med hjälp av märkningen kan också misstänkta gärningspersoner bindas till brott om de påträffas med misstänkt stöldgods. Just dyra jackor brukar säljas vidare, konstateras det.

Man påpekar även att jackor bör namnmärkas. 

Samtliga polisbilar i Stockholm är i dag utrustade med UV-lampor som kan användas för att hitta stöldgods som har DNA-märkts.

Läs mer: Gäng tvingade rånoffer att fly naken