Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Polisen varnar för olagliga smällare

En så kallad banger av samma märke som kastades in på Skuru skola i Nacka. Just den här sorten importeras från Kina via Tjeckien och orsakar en mycket hög smäll.
En så kallad banger av samma märke som kastades in på Skuru skola i Nacka. Just den här sorten importeras från Kina via Tjeckien och orsakar en mycket hög smäll. Foto: Privat

En skola i Nacka utsattes i tisdags för en attack med illegala smällare. För att skydda eleverna sattes vakter in. I veckan polisanmäldes även två andra incidenter med kopplingar till så kallade bangers i Nacka och nu varnar polisen för de kraftiga knallskotten.

 

I tisdags kastade en grupp personer in kraftfulla smällare, så kallade bangers, i Skuru skola i Nacka, söder om Stockholm. Smällarna utlöste brandlarmet och skolan fick utrymmas.

– Det är fruktansvärt att göra såhär. Framför allt mot en skola full av barn, säger skolans rektor Lena Gustavsson.

Rektorn polisanmälde händelsen och har skickat ut information till skolans föräldrar om det inträffade. Skolan satte också in vakter i korridorerna. Polisen har rubricerat händelsen som ofredande mot grupp.

– Vi tar det här på största allvar. Vi har fått en del information om vilka som kan ligga bakom det här, men det får polisen hantera, säger Lena Gustavsson.

Hon poängterar att trots att ingen befann sig i just den lokalen där smällarna kastades så kan det påverka barnen negativt.

– Alla skolor har i dag elever som varit med om saker och flytt till Sverige, där ett sådant här ljud väcker andra känslor. Det är väldigt allvarligt om det drar igång något hos någon.

Läs mer: Ungdomar kastade smällare i barnvagn

Kraftiga smällare, så kallade bangers, används ofta av fotbollshuliganer på arenor eller vid demonstrationer. Kommunpolisen Johan Kust ser allvarligt på händelsen i Nacka och berättar att problemet märkts av på flera platser i området. Tillsammans med skolan har två polisanmälningar med kopplingar till smällare gjorts nu i veckan.

– Det har generellt smällts smällare, bangers, lite överallt här i Nacka. Främst vid Sickla köpkvarter och Nacka forum, vilket uppmärksammats av väktare och poliser. Det är viktigt att ta det här på allvar för det är rejäla smällar, säger Johan Kust.

Han varnar för att smällarna kan ge skadliga men.

– Kraftiga smällare kan garanterat ge hörselskador. Det är också obehagligt för de som utsätts. Man får lätt obehagliga kopplingar.

Smällare vars främsta funktion är att låta högt är förbjudna i Sverige, och fyrverkerier är bara tillåtna för personer över 18 år. I slutet av januari skadades en 14-årig pojke i Tyresö allvarligt när han skulle tända en smällare. Smällaren hade han köpt på en skola och den var av samma fabrikat som den som kastades in i skolan i Nacka.

Lena Gustavsson är bekymrad över att det verkar vara så lätt att få tag på smällarna

– De som gör det här tänker att det är ett litet pojkstreck. De förstår inte hur kraftig effekt smällarna har. Man vill inte att de ska förlora en hand.

Läs mer: Ludvig, 13, fick hörselskador för livet av ”banger”

Fakta. Smällare förbjudna

Sedan den 1 januari 2002 är försäljning och användning av smällare förbjudet i Sverige. Den som smäller smällare bryter mot ordningslagen och kan få böter. Om person eller egendom skadas är brottet allvarligare. Att kasta smällare mot någon kan komma att rubriceras som ofredande, misshandel och grov misshandel.

I januari i år dömdes en tonårspojke till böter efter att ha kastat en smällare inne på en skola i Borås, skriver Borås tidning.

Så kallade bangers är oftast tillverkade i Kina och paketerade i Polen. Knallskotten är billiga, de kostar vanligen bara ett par kronor med kan orsaka rejäla smällar.

Vid tester som polisen har genomfört med knallskott har ljudstyrkor på upp emot 170 decibel mätts upp, vilket är samma ljudnivå som ett granatgevär.

Källa: Polisen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.