Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Polisen varnar för rysk dödsdrog

Två personer i Stockholm svävade under fredagsmorgonen i livsfara efter att ha injicerat något som misstänks vara ”krokodil” – ett hemmagjort opiumderivat med potentiellt dödliga effekter.

Tre personer på ett stödboende för missbrukare i västra Stockholm skickades till sjukhus sent på torsdagskvällen. Misstanken är att de berusat sig på ”krokodil”, ett slags förrädiskt budgetalternativ till heroin.

Drogen är desomorfin som är många gånger starkare och billigare än morfin. Eftersom den med lite kemikunskaper och begränsad ekonomi lätt kan framställa det av exempelvis kodeinpreparat hemma har det för många blivit en attraktiv utväg från det mer kostsamma heroinbruket.

Men med framställningen av ”krokodil” följer en rad biprodukter som ger oönskade effekter på kroppens vävnader. Huden blir exempelvis ofta fjällaktig och andra inre vävnader kan ruttna och drabbas så hårt att amputering är den enda lösningen. Smeknamnet tros ha kommit av att huden blir fjällaktig – andra teorier är att alfa-klorokodid är en grundsubstans eller att en kodeinproducent haft en krokodil som logotyp.

”Krokodil” förekommer på många håll i världen, men är överlägset mest förekommande i Ryssland och en del forna Sovjetrepubliker. På grund av drogens biologiskt destruktiva konsekvenser har den i medierapporteringen beskrivits som ”köttätande”. Flitiga konsumenter kan kännas igen på att deras kroppar har gråaktig hy, bölder och i värsta fall synliga benpipor.

Det kan dröja innan läkarna är säkra på att de tre personerna i västra Stockholm verkligen tagit ”krokodil”. Två av dem var nedsövda under natten, men en kunde väckas på fredagsmorgonen. Hur det går för den tredje är ännu oklart.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.