Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Polisen varnar för vitklädd "spökliga"

Flera personer har enligt polisen lurats av vita "andar".
Flera personer har enligt polisen lurats av vita "andar". Foto: Lars Epstein

Stockholm har intagits av andar – som polisen misstänker är ute efter din plånbok.
Spökligan, som tros ligga bakom flera fickstölder, har ­hittills inte gått att stoppa.
– Jag skulle försöka hålla dem på avstånd, säger Gunnar Thun, kommissarie på Citypolisen.

Den som promenerat i Gamla stan eller längs med Drottning­gatan i sommar kan ha stött på människor i vita särkar med vitmålade ansikten som tigger pengar. Risken finns enligt polisen att mötet kan ha kostat dig din mobiltelefon eller plånbok.

– Tjuvarna hittar hela tiden nya modus. Oftast förgås stölderna av distraktioner av olika slag. Just de här personerna är väldigt burdusa och påträngande vilket gör att människor blir ganska perplexa, säger Gunnar Thun.

Polisen misstänker att det ibland är spökena själva som stjäl, andra gånger fungerar de bara som en distraktion som underlättar för medhjälparen.

Flera anmälningar har kommit in mot de misstänkta tjuvarna, men Gunnar Thun känner inte till något fall som lett till fällande dom.

Vad gör polisen åt det?

– Vi har många som jobbar med detta, bland annat en del skickliga spanare som följer efter dem. Men det är väldigt svårt att klara upp brotten. Det som stjäls överlämnas snabbt till en tredje person. Några av de här har identifierats så vi vet vilka de är, men det är svårt att bevisa, säger han.

Hittills har stölderna mest drabbat turister. Stockholmarna klarar sig bättre eftersom de är mer på sin vakt, enligt Thun.

– Många turister har uppfattningen att Stockholm är en säker stad. Det stämmer kanske när det gäller våldsbrott – men inte när det gäller egendomsbrott. Det stjäls väldigt friskt här.

Hur ska man skydda sig?

– Det gäller att hålla alla männi­skor som kommer i närkontakt med dig oinbjudet ifrån sig, säger ­Gunnar Thun.

Tre andra metoder

"Fyllot". Spelar full och ramlar in i eller kramar offret. Oftast nattetid mot berusade personer.

"Fotbollssupportern". Visar ­fotbollstricks eller snackar fotboll.

"Lappligan". Tigger pengar genom att lägga en lapp över offrets telefon eller plånbok. Tar sedan med sig telefonen ihop med lappen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.