Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Polisens dödsskott i Husby utreds på nytt

Förundersökningen mot den polis som sköt ihjäl en 69-årig man i Husby i maj återupptas. Vice överåklagare Bengt Åsbäck anser att det finns skäl att anta att polisen gjorde sig skyldig till brott när en han sköt den knivbeväpnade mannen i huvudet.

Den polis som sköt en 69-årig man till döds i Husby i maj i år är återigen misstänkt för vållande till annans död och tjänstfel.

I dag beslutade vice överåklagare Bengt Åsbäck att förundersökningen, som lades ner, ska återupptas.

– Jag är extremt lättad. Efter att ha sett rekonstruktionsfilmerna från brottsplatsen var jag mäkta förvånad över att åtal inte väcktes, säger Kerstin Koorti, målsägarbiträde till 70-åringens änka.

Den 70-årige mannen hade under sen eftermiddagen druckit några öl och sedan blivit arg på några väktare. Han hotade en av väktarna med en kniv och gick sedan hem till sin lägenhet. En piketpatrull, som varit på ett uppdrag i Södertälje, kallades till platsen för att i första hand förhandla med paret. Mannen visade sig på sin balkong vid ett par tillfällen och flera vittnen har uppgett att det var mer som en ”show”, han mer eller mindre skämtade om sin kniv och ”höll hov” för de som stod och tittade.

Klockan 20.53 var mannen död, skjuten på mycket nära håll strax under vänster öga.

Enligt polisen skedde detta i "nödvärn mot ett påbörjat eller överhängande brottsligt angrepp".

– Det var snarare en avrättning av en 70-årig man som borde kunde hanterat på ett helt annat sätt. Jag blev chockad när jag till slut fick se de rekonstruktioner som gjorts i lägenheten, säger Kerstin Koorti.

Hon kan inte gå in på detaljer när det gäller filmerna som är belagda med förundersökningssekretess.

– Polisen ska i yttersta nödfall använda vapen. Här fanns det ingen hotbild. Det gav helt fel signaler när åklagaren lade ner förundersökningen mot polisen. Att inte åtala för vållande till annans död i det här fallet skulle innebära att samhället accepterar att vår poliskår börjar skjuta mot medborgarna som är deras uppdragsgivare, fortsätter Kerstin Koorti.

Det var den 13 maj i år som polisens piketstyrka, efter att i flera timmar försökt förhandla med en, enligt deras bedömning, livsfarlig knivbeväpnad man, bröt sig in i mannens lägenhet i Husby. Mannen och hans hustru satt i en soffa i vardagsrummet när polisen kom in, enligt Kerstin Koorti var båda livrädda; inte minst för att polisen kastat flera distraktionsgranater i den lilla lägenheten men också för att sprutat pepparspray för att separera de två makarna.

Polisen försvarade sitt handlande med att de var övertygade om att mannen utgjorde en fara för hustrun, något som tillbakavisats av hustrun via Kerstin Koorti. Anledningen till att makarna inte svarat på de många kontaktförsök som polisen gjorde under de timmar man hade lägenheten under bevakning var enligt henne också att makarna var rädda redan då. De ville inte ha någon kontakt med polisen och de förstod inte vad som hände.

Det är vice överåklagare Bengt Åsbäck vid Riksenheten för polismål i Malmö som fattat beslut om att förundersökningen ska återupptas.

Han skriver i sitt beslut:

”Enligt min bedömning finns det alltjämt anledning att anta att den polisman som skjutit målsäganden har gjort sig skyldig till brott. Frågan om eventuellt straffansvar hos honom kan emellertid inte prövas isolerat från polisinsatsen i övrigt... Det kan ifrågasättas om genomförda åtgärder alltigenom varit motiverade och förenliga med tjänsteuppgiften.”

Åsbäck menar också att det finns anledning att anta att även andra poliser kan ha begått brott och avser då poliser i befälsställning som fattat en rad olika beslut innan inbrytningen.
Bengt Åsbäck sammanfattar med att såga den förundersökning som gjorde efter dödskjutningen:

”Underlaget är inte tillräckligt för att ta ställning till om brott kan styrkas eller inte. Förundersökningen ska återupptas och ytterligare utredningsåtgärder vidtas.”

– Fler personer måste höras och den tekniska bevisningen måste gås igenom noggrannare. Tyvärr kan jag, på grund av förundersökningssekretessen, inte gå in på vad jag konkret menar med det. I dag är jag bara lättad och glad. Hade inte förundersökningen återupptagits hade jag gått in och stämt polisen inför domstol själv, säger Kerstin Koorti.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.