Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-18 22:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/polisens-forhojda-beredskap-i-stockholm-kvarstar-helgen-ut/

STHLM

Polisens förhöjda beredskap i Stockholm kvarstår helgen ut

Bild 1 av 2 Ebba Östlin (S) är lokalpolitiker i Botkyrka.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 2 av 2 Ismail Okur ordförande för Fittja Moské.
Foto: Lisa Mattisson

Stöket uteblev och lördagen avlöpte utan några incidenter med anledning av det danska högerextrema partiet Stram kurs aviserade närvaro i flera av Stockholms förorter. Polisen hade stärkt upp med förhöjd beredskap som kvarstår helgen ut.

Det danska högerextrema partiet Stram kurs aviserade besök med befarade motmanifestationer i Stockholm väckte en oro för att liknande dramatiska händelser som i Malmö två veckor tidigare skulle uppstå. Därför klassade polisen det som en så kallad särskild händelse med förstärkta resurser, men på söndagen var den oron i princip över.

– Det är superlugnt och så har det varit hela natten och morgonen också. Vi har en uthållighet över helgen, så vi får se, men inget har hänt som är relaterat till de befarade oroligheterna. Poliserna har nu kunnat göra annat, bland annat ett stort antal kontroller, säger Stockholmspolisens presstalesperson Eva Nilsson.

Stram kurs hade nekats tillstånd av polisen att genomföra sina aktioner på ett stort antal platser under lördagen, bland annat Husby, Sollentuna och Botkyrka, men oron var stor att det skulle utföras koranbränningar ändå.

– Stram kurs vill ha upplopp. De vill kränka muslimer och de vill ha upplopp, säger Ebba Östlin (S) Botkyrka kommun.

Samtidigt hade man slutit upp från många olika håll: kyrkor, privatpersoner och politiker för att ta avstånd från koranbränningen och visa solidaritet med troende muslimer.

– Det känns väldigt lugnt och tryggt här i dag. Det är många olika aktörer från kommunen som ställer upp för oss, sade Ismail Okur ordförande för Fittja Moské till DN under lördagen.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt