Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 12:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/poliser-jo-anmals-efter-att-ha-pepparsprejat-fotbollssupportrar/

STHLM

Poliser JO-anmäls efter att ha pepparsprejat fotbollssupportrar

00:43. På videoklipp från händelsen syns hur tre av poliserna sprejar flera gånger mot olika personer i klungan.
Bild 1 av 1 Anton Forsell är skakad efter händelsen efter fotbollsderbyt mellan AIK och Djurgården.
Foto: Magnus Hallgren

Minst tre poliser pepparsprejade supportrar efter söndagens fotbollsmatch mellan AIK och Djurgården – en händelse som nu har JO-anmälts av flera personer.

DN har talat med Anton Forssell som kollapsade på platsen efter att ha fått pepparsprej i ögonen.

– Det är en sån smärta, man vet inte ens vad man ska ta sig till, säger han.
Enligt polisen rör det sig om ett våldsamt upplopp, men händelsen ska internutredas.

Dagen efter den tumultartade händelsen på pendeltågsstationen i Solna är Anton Forssell fortfarande skakad. Han berättar att poliserna var våldsamma och ord som ”polisbrutalitet” dyker upp.

– Jag kan inte se det på något annat sätt. Det var läskigt. De var väldigt aggressiva och skrek, säger Anton Forssell.

Han beskriver hur han först såg en kvinna dras ner i håret av en polis och hur kvinnan sedan misshandlades.

– Jag hör ett skrik från en tjej och då ser jag hur en kvinnlig polis dunkar hennes huvud i rulltrappan. Sekunden efter så får jag pepparsprej rakt i ansiktet. Sen blir det bara svart, säger han.

Publiken på den välbesökta fotbollsmatchen mellan AIK och Djurgården på Friends Arena var sent på söndagseftermiddagen på väg hemåt och det stora folkhavet rörde sig mot bussar, tåg och tunnelbana. Enligt flera personer som såg matchen var stämningen generellt sett lugn.

– Vi skulle åka hem från matchen. Jag var på Djurgårdssektionen och släpptes av åt ett visst håll. Vi gick mot pendeltågsstationen, säger Anton Forssell.

Timothy Gullberg bevittnade och filmade händelsen.
Timothy Gullberg bevittnade och filmade händelsen. Foto: Magnus Hallgren

Men när en grupp personer – några tiotal personer personer som enligt uppgift till största delen är Djurgårdensupportrar – befann sig inne på pendeltågsstationen trängdes de plötsligt ihop av en stor grupp poliser. På videoklipp från händelsen kan man se åtminstone 35 poliser som för samman de inträngda personerna.

Flera av poliserna tar sedan upp sprejflaskor och sprejar flera gånger mot olika personer i klungan. Vid en granskning av videomaterialet är det åtminstone tre poliser som sprejar mot personerna, som bland annat får strålarna i ansiktet. Flera vittnen berättar för DN att det handlar om pepparsprej.

Enligt Polismyndighetens egna föreskrifter från 2016 om användandet av pepparsprej – så kallad OC-spray – får detta ”inte användas generellt mot en folksamling eller grupper i en folksamling, utan ska i möjligaste mån individualiseras”.

Men i videon kan man se hur minst en polis sprejar svepande mot flera av personerna i folkmassan.

På ett av videoklippen kan man se Anton Forssell som till synes har ont och flyr undan poliserna för att ta skydd vid en trappa. Han har själv inga tydliga minnen från just den episoden, men berättar att han hade ”otroligt ont i ögonen och fick svårt att andas”.

Efter händelsen tog sjukvårdare hand om Anton Forssell och kontrollerade hans tillstånd i en ambulans som befann sig i närheten. Efter någon timme var han återställd och kunde ta sig hem.

De som filmade sekvensen där Anton Forssell ses falla ihop vid trappan var Timothy Gullberg och hans flickvän. De blev båda vittnen till tumultet som de betraktade från några meters avstånd. Även Timothy Gullberg såg hur den unga kvinnan drogs i håret av en polis och därefter blev misshandlad.

– Men jag fick inte med det på film. Det var rätt grovt. Det var en kvinnlig polis som drog ner henne i håret och sedan slog henne, säger han.

Flera videoklipp som visar händelsen läggs upp på sociala medier och får stor spridning.
Flera videoklipp som visar händelsen läggs upp på sociala medier och får stor spridning. Foto: Magnus Hallgren

Timothy Gullberg hade tagit sin flickvän till matchen för att visa den ”fantastiska stämningen” på ett fotbollsderby, och hoppades att det skulle bli en positiv upplevelse. Men nu blev det i stället det motsatta.

– Det var väldigt otryggt och extremt panikartat. Polisen skapade en hotfull situation, säger han.

DN har även fått beskrivningen om kvinnan som blev dragen i håret och sedan misshandlad intygad av ytterligare en person som inte vill framträda med namn och bild.

Efter händelsen läggs flera videoklipp upp på sociala medier och får stor spridning. Ett stort antal personer reagerar på polisens agerande i situationen och Justitieombudsmannen, JO, bekräftar på måndagen för DN att ”flera anmälningar” har kommit in till myndigheten.

En av de personer som har anmält händelsen är advokaten Marcus Lodin.

– Jag såg filmen i morse och såg direkt att det poliserna gör inte kan vara rätt. Utifrån hur jag bedömer situationen kan polisen inte få använda sin pepparsprej som de gör. Folkmassan synes vara lugn och varken våldsam eller hotfull. Det är poliserna som tränger folkmassan, inte tvärtom. Ljusförhållandena är dessutom bra. Det är därför svårt att förstå hur polisen kan motivera sitt agerande här, säger han.

Hur allvarligt är det om polisen har gjort fel här?

– Mycket allvarligt att polisen som har ett våldsmonopol missbrukar det. Polisen har en oerhört viktigt position i samhället och vi måste alltid kunna förvänta oss att polisen gör rätt och följer lagar och regler. Och det är tyvärr sådana här situationer som eldar på den redan spända relationen mellan polisen och fotbollssupportrar, vilket är beklagligt, säger Marcus Lodin.

Två av varandra oberoende vittnen berättar för DN att det som troligtvis föranledde den våldsamma insatsen i stationen var en bengal som kastades i riktning mot polisen kort dessförinnan.

DN har varit i kontakt med Stockholmspolisen med anledning av händelsen och de JO-anmälningar som har gjorts. I ett mejlsvar framgår att flera personer omhändertogs vid pendeltågsstationen i Solna 17.30 på söndagen: ”I samband med det våldsamma upploppet har polisen omhändertagit och identifierat ett hundratal personer. Ett antal personer avlägsnades från platsen.”

Polisen har startat en utredning efter händelsen: ”Den aktuella händelsen utreds i nuläget och polisen har inlett en förundersökning om våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman. Detta är en pågående förundersökning som vi inte kan uttala oss närmare om i nuläget”, lyder mejlsvaret vidare.

Även Stockholmspolisens agerande i situationen utreds av den speciella avdelning som utreder eventuella brott som poliser kan ha begått: ”I samband med ingripandet har polisens våldsanvändning ifrågasatts och polisen har därför valt att anmäla händelsen till särskilda utredningar, SU. Vi välkomnar JO-anmälan och det är positivt att vårt agerande granskas.”

Ämnen i artikeln

Polisen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt