Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Poliser sågar massiv mängdbrottssatsning

Foto: TT

Poliser i Stockholm rasar efter att ledningen gett order om en massiv mängdbrottssatsning. Trafikbrott, narkotikabrott och bedrägerier ska nu prioriteras för att få de negativa utredningsresultaten att vända.

– En polisiär härdsmälta. Allt handlar om att rädda rikspolischefens jobb, hävdar en av många kritiker.

Polisen i Region Stockholm har börjat året med fortsatta minussiffror. Allt färre färdiga brottsutredningar överlämnas till åklagarna.

Nu har regionpolisledningen satt in ett motmedel: Projekt Alcatraz.

Målet är, enligt dokument som DN tagit del av, att ”öka antalet lagförda genom fler redovisade ärenden i jämförelse med 2016 samt ett minskat antal öppna K-ärenden”. Senast den 30 juni ska Stockholmspolisen visa positiva utredningssiffror.

I praktiken betyder det att alla avdelningar ska lägga delar av sitt ordinarie arbete åt sidan för att ta sig an de totalt 33.500 outredda ärenden som ligger på hög. Enligt vad DN erfar är i princip bara pågående mordutredningar fredade.

– Bomben släpptes i tisdags. Det är ingen tvekan om att det här har högsta prioritet de närmaste tre månaderna, säger en källa i chefsställning.

DN har pratat med ett flertal personer som är djupt kritiska. Projekt Alcatraz är, deras ögon, ett spel för gallerierna.

– Utgångspunkten är att ta enkla ärenden som ger snabbt utslag på statistiken. Därför väljer man brott där polisen själv är anmälare, som narkotikabruk och trafikärenden, berättar en polisman med 35 år i yrket.

Internt brukar metoden kallas ”pinnjakt”.

– Det har vi ägnat oss åt förr och att vi skulle upphöra med det var ju en av själva grundidéerna med att omorganisera polisen för att i stället jobba mer proaktivt och brottsförebyggande. Nu är vi i själva verket tillbaka där vi var för fyra år sedan, fortsätter polismannen.

– Det här handlar inte om göra vad som är bäst, varken för medborgarna eller för den långsiktiga brottsbekämpningen. Enda syftet är att leverera plussiffror så att rikspolischefen Dan Eliasson inte blir av med jobbet, säger en erfaren utredare som fått order om att från och med nu ägna sig åt trafikbrott.

Varken han eller några andra av dem som DN pratat med vågar gå ut med namn.

– Det finns inget utrymme för intern kritik när ledningen pekar med hela handen, forsätter källan.

Ilskan är särskilt stor inom de avdelningar som aldrig tidigare ägnat sig åt brottsutredning. Ett exempel är de regionala spaningsenheterna mot grov och internationell brottslighet.

– De närmaste tolv veckorna ska vi sitta och utreda bedrägeriärenden. Alla fattar ju att det innebär hundratals nedlagda utredningar eftersom det här är någonting vi aldrig gjort förut, rasar en erfaren spanare.

Farhågan här är att Projekt Alcatraz tvärtom riskerar att leda till ökad brottslighet.

– Vi har redan i dag alldeles för mycket spaningsuppslag och underrättelseinformation som vi inte hinner följa upp. Det här kommer att innebära att vi tvingas sluta spana på grupperingar som vi vet planerar grova brott, fortsätter källan.

I Stockholm faller utredningsresultaten mest i hela landet. I januari och februari minskade antalet redovisade ärenden med 9 procent jämfört med förra året.

Rikspolischef Dan Eliasson har krävt snabba förbättringar och i DN sagt att ”det ska fan vända”. Samtliga polisregioner arbetar med åtgärdsprogram med syftet att de ska påverka i ärendestatistiken positivt.

Förra veckan meddelade polisledningen att brottsuppklarningen nu ökar i vissa delar av landet. En närmare granskning av siffrorna visar att det framför allt är trafikbrott och narkotikabrott som ökar - brott som har en hög uppklarning och som oftast initieras genom att polisen lägger resurser på kontroller.

Polismästare Jan Evensson är den som utsetts till regional koordinator för Projekt Alcatraz. När DN ringer honom låter han först frågande.

– Nej, det här känner jag inte riktigt igen. Det vi jobbar med är att göra vad som är mest relevant utifrån lokala problembilder. Och det kan förstås vara att bekämpa narkotika och trafikbrott, säger han.

Senare återkommer Jan Evensson via mejl och bifogar det beslut om Projekt Alcatraz som fattades redan den 3 mars. I mejlet skriver Evensson att projektet innebär ”kvalitetshöjande åtgärder i syfte att ta fast fler personer som begått brott”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.