Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Polisflyg ska jaga mopedister

Nu sätts polisflyget in mot mopedligisterna på Järvafältet.

– Det är den enda riktigt verksamma metoden, säger Lennart Levander vid närpolisen i Västerort.

Mopedkörning på gång- och cykelvägar, i mycket höga hastigheter, är ett stort problem i flera stadsdelar på Järvafältet. Längs det stråk som löper genom Kista, Husby och Akalla – Sibeliusgången–Edward Griegsgången–Ärvingegången – har staden börjat installera upphöjda farthinder trots att det är en fara för cyklister. I Rinkeby har försök gjorts att åtgärda problemet med olika typer av farthinder som bommar och betonglejon. Men det har inte hjälpt.

– Det är mopeder och motorcyklar som vansinneskör dygnet runt. Det är inte bara småungar, det är vuxna män också. Detta är vad man upplever som det största problemet i det här området, de stör mitt i nätterna och kör utan ljuddämpare, säger Lennart Levander.

Trygghetsundersökningar visar att olovlig trafik är en stor otrygghetsfaktor i på Järvafältet. Den stora omfattningen av problemet gör att det är svårt att komma åt. Men att sätta in polisflyget har hittills gett goda resultat.

– Vi i närpolisen kan inte komma åt dem, de kör ifrån oss och vi kan inte jaga dem på gångvägar, det skulle innebära fara för allmänheten. Men helikoptern har gjort riktade insatser nu under hösten, säger Lennart Levander.

Polisen omhändertar ett stort antal övergivna – ofta stulna – mopeder på Järvafältet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.