Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-25 19:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/polisinsats-pa-drottningholms-slott-obehoriga-pa-omradet/

STHLM

Två kvinnor tog sig in i Drottningholms slotts privata del – misstänkta för brott mot skyddslagen

Två skyddsvakter på Drottningholms slott noterade att två kvinnor befann sig innanför området som är belagt med tillträdesförbud.

Kvinnorna överlämnades till polisen och är nu misstänkta för brott mot skyddslagen.

– Det hela var ett rutinmässigt ingripande, säger Daniel Urso, informationssekreterare vid Kungahuset.

På fredagseftermiddagen pågick en polisinsats vid Drottningholms slott. Larmet kom 13.44. Enligt Towe Hägg, presstalesperson vid Stockholmspolisen, handlade det om misstänkt intrång på skyddat område.

– Enligt initiala uppgifter har en skyddsvakt rapporterat om att personer var inne på en del av det området runt Drottningholm där man inte har tillträde, säger hon.

På platsen anträffades senare två kvinnor i 20-årsåldern. De två är nu misstänkta för brott mot skyddslagen, skriver Stockholmspolisen på sin hemsida.

Även Daniel Urso bekräftar att två kvinnor befann sig i en privat sektion av Drottningholms slott. De upptäcktes av högvakten och överlämnades sedan till polisen. Urso kan inte kommentera om kvinnorna hamnat där till följd av ett misstag eller om de tagit sig in med uppsåt.

– Men det hela var ett rutinmässigt ingripande, säger han.

Kungen och drottningen har isolerat sig på Drottningholms slott eftersom de konstaterats smittade med covid-19. Kungaparet befann sig där vid tillfället för intrånget, men de ska inte ha haft någon kontakt med de två kvinnorna.

– Högvakten upptäckte dem i stort sett så fort de kommit in, säger Daniel Urso.

Ämnen i artikeln

Ekerö
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt