Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Politiker begär skyddsjakt på Södertörnsvargen

I slutet av september fångades vargtiken på bild i Tyresta av en läsare.
I slutet av september fångades vargtiken på bild i Tyresta av en läsare. Other: Carl Dafgård Läsarbild

Ordförande för Moderaterna i Haninge Alexandra Anstrell, har skickat in en begäran om skyddsjakt på Södertörnsvargen till länsstyrelsen.

– Oron måste tas på allvar, säger Alexandra Anstrell.

Vargtiken på Södertörn kom invandrande från Norge i juni, och uppehåller sig sedan början av sommaren i trakten av Haninge och Tyresta nationalpark. Sedan dess har många människor sett vargtiken. Hon har även iakttagits i och i närheten av bostadsområden. Enligt Alexandra Anstrell uppvisar vargtiken ett onormalt och oskyggt beteende.

– Det finns en stor oro för den här vargen och det har eskalerat. Det märker jag efter att ha talat med bönder, stallägare och oroliga föräldrar. Jag tror inte att den kommer att ge sig på en människa, men ju längre vi väntar ökar riskerna, säger Alexandra Anstrell, som under tisdagen skickade in en begäran till länsstyrelsen om att myndigheten utreder skyddsjakt.

I sin begäran skriver Anstrell att en varg som ger sig in i ett samhälle blir ett socioekonomiskt problem. ”Det har gått för långt, det är dags att agera!”, heter det i skrivelsen. Där beskrivs också hur vargen jagar människor på Dalarö och skrämmer ryttare.

Läs mer: Emmelie såg vargen ta katten på Södertörn

– Jag har själv inget behov att jaga vargen, och att ansöka om skyddsjakt är inte mitt gebiet som politiker och därför lägger jag in en begäran. Men den här vargen visar på ett onormalt beteende och det är inget vi bör avla vidare på.

Vargen är ett mytomspunnet djur. Hur ser du på det?

– Det är klart att det spelar in. Vi har ju inte haft varg i Haninge sedan 1960-talet och historier om vargangrepp på människor går tillbaka till 1800-talet. Men man får inte glömma bort att det handlar om ett rovdjur och det normala är att de skyggar för människan, säger Alexandra Anstrell.

Läs mer: Vargen i Riala är skjuten

Under september har vargen vid två tillfällen rivit sammanlagt fem får, bland annat på Tyresta gård intill nationalparken. Däremot har den inte angripit hundar, som varit fallet i Vallentuna, där en varg fälldes under skyddsjakt på onsdagen. Länsstyrelsen har fattat beslut om skrämselåtgärder som en metod att få vargen att hålla sig på avstånd från människor med hund.

— Vi kommer att utreda begäran som kom in i går. Parallellt genomför vi nya skrämselåtgärder med gummikulor i dag. Sedan följer vi utvecklingen noggrant för att se om det kan bli aktuellt med skyddsjakt. Men alla alternativa åtgärder måste vara uttömda först, säger Mia Olausson, naturvårdschef på länsstyrelsen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.