Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Politiker i möte med judar om hotbilden

Foto: Nicklas Thegerström

På onsdagskvällen träffade representanter för samtliga partier i Stockholms kommunstyrelse den judiska församlingen under ett flera timmar långt möte. ”Den här dialogen är oerhört värdefull. Den sänder en signal till våra medlemmar om att vi är sedda”, säger församlingens ordförande Lena Posner-Körösi.

Initiativet till mötet kom från Stockholms stad, som enligt Lena Posner-Körösi ville träffa den judiska gruppen för att höra hur om hur de upplever situationen, om oro och önskemål.

– Men också för att hitta vägar framåt – både för den judiska gruppen och för det demokratiska samhället, säger hon.

Vänsterns gruppledare och demokratiborgarråd Ann-Margarethe Livh var den som samlade ihop sina kolleger.

– Det viktigaste är att politiken talar ett och samma språk, att Stockholms stad visar enighet. Det är oerhört viktigt som en signal till stockholmarna. Alla är med, det är inget politiskt tjafs om det här. Det är självklart för oss att komma hit för att markera att vi inte accepterar hot och våld.

Alla partier i Stadshuset är här utom Sverigedemokraterna. Varför?

– Vi representerar alla partier i kommunstyrelsen, säger Ann-Margarethe Livh.

De kpistbeväpnade poliserna utanför synagogan – och utanför de judiska skolorna – drogs in i måndags, men det finns fortfarande polisbevakning, om än inte lika påtaglig. Polisen gör en ny säkerhetsbedömning varje vecka.

– Vi förde diskussioner om säkerheten för judarna i Stockholm också, naturligtvis, säger Folkpartiets gruppledare Lotta Edholm.

Hon blev förvånad över att den korta Wahrendorffsgatan utanför synagogan, den sträcker sig mellan Kungsträdgården och Berzelii park, är öppen för trafik.

– Det var först efter långa diskussioner med Stockholms stad som vi fick pollare i ändarna av gatan. I andra länder har det hänt att man har backat in bilar med sprängmedel mot synagogor. Vi skulle gärna se att gatan stängdes av, säger Lena Posner-Körösi.

Det är väl en enkel sak att bestämma, trafikborgarråd Daniel Helldén?

– Det är just därför vi är här, för att få reda på vad församlingen vill, säger Daniel Helldén (MP).

Moderaternas gruppledare Anna König Jerlmyr, tidigare ordförande i Stockholms läns polisstyrelse, påpekar att Stockholms politiker också kan utöva påtryckningar när det gäller åtgärder de inte själva råder över.

– Till exempel se till att det blir bättre polisiär bevakning, säger hon.

Kristdemokraternas gruppledare Erik Slottner vänder sig till Lena Posner-Körösi:

– Jag hoppas att det efter det här mötet blir lättare för er att kontakta politiken om, till exempel, skalskydd.

Lena Posner-Körösi försäkrar att hon och församlingen har en lång önskelista på åtgärder.

– Vi är naturligtvis intresserade av att känna oss säkra. Men som nationell minoritet har vi ju också ett ansvar att berätta, i dag är det många skolklasser som avbokar studiebesök i synagogan för att de känner sig oroliga. Men jag är ingen barnunge, jag vet att det bara är julafton en gång om året, säger hon.

Enligt skolborgarrådet Olle Burell (S) är målet att komma tillbaka till en normaliserad situation.

– Men vi måste också skapa den säkerhet som behövs, vi får arbeta med två tidsperspektiv. Jag tror att vi allihop vill sätta i gång ett arbete mot våldsbejakande extremism i skolorna och på fritidsgårdarna över hela staden, säger han.

Fakta. Dåd riktade mot judar

23 juli 2010

Synagogan i Malmö utsätts för bombattentat.

Mars 2012.

Under två veckor utför en 23-årig man tre attacker mot soldater och franska judar i städerna Montauban och Toulouse. Bland de sju offren finns tre judiska skolbarn.

10 mars 2014

Skolan Vasa real i Stockholm klottras ned med hakkors och hatiska budskap riktade mot judar. Skolan har drygt 800 elever och särskilda judiska högstadieklasser.

8 augusti 2014

Judiska församlingen i Malmös rabbin och synagogans ordförande attackeras. Någon i en passerande bil kastar en glasflaska mot dem.

7–9 januari 2015

Två maskerade män tar sig in i satirtidningen Charlie Hebdos lokaler i Paris och dödar tio medarbetare på tidningen och två poliser. Två dagar senare, i en judisk livsmedelsbutik i Paris, dödas en polis och ytterligare fyra personer, som tagits som gisslan, av en man som skjuts ihjäl av polis.

14 februari 2015

Under samma dygn skjuter en dansk terrorist två personer till döds: en regissör utanför ett möte där bland andra den svenska konstnären Lars Vilks medverkar och en vakt utanför en judisk konfirmationsfest.

15 februari 2015

Terrordådet i Köpenhamn får omedelbart konsekvenser även för svenska judar. Judiska församlingen i Stockholm ställer under söndagen den 15 februari in alla sina aktiviteter, Judiska museet håller stängt.

Bland annat judiska skolor i Stockholm har sedan dess förstärkt bevakning av beväpnade poliser.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.