Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 03:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/politiker-i-regeringens-karolinskautredning-utreds-juridiskt/

STHLM

Politiker i regeringens Karolinskautredning utreds juridiskt

För två år sedan tillsatte regeringen en utredning av situationen kring Nya Karolinska.
För två år sedan tillsatte regeringen en utredning av situationen kring Nya Karolinska. Foto: Magnus Hallgren

En S-regionpolitiker som också sitter i fastighetsbolaget Locums styrelse och som tidigare varit direktör i regionen, anlitades som konsult i regeringens utredning om Nya Karolinska och OPS-upphandlingar. Nu utreder Locum om han suttit på dubbla stolar.

I mars 2018, tillsatte regeringen en utredning av situationen kring Nya Karolinska, efter bland annat DN:s avslöjanden om ekonomiska och vårdmässiga missförhållanden.

Experter kritiserade utredningen, och menade att den skulle kunna strida mot grundlagen om den rörde landstingsfrågor. Utredningen presenterades i april av regeringen, och är kritisk till en rad punkter gällande processen kring NKS.

Den borgerliga bloggaren Rebecca Weidmo Uvell har tagit upp att en aktiv regionpolitiker i Stockholm, Sven-Inge Nylund (S) har arbetat med utredningen. Han sitter i regionfullmäktige i Stockholm och jobbade mellan 2003-2013 som direktör i landstingsstaben, under perioden då beslutet handlades, om att upphandla sjukhusbygget med den kontroversiella formen OPS, offentlig-privat samverkan. Som konsult för bolaget Sweco Society AB har han utfört hundra timmars utredningsarbete för 135.000 kronor, enligt en faktura som skickades till regeringskansliet från bolaget, med honom som referens, i december i fjol.

Sven-Inge Nylund är även ledamot i styrelsen för regionens fastighetsbolag Locum AB. I ett internt mejl till styrelsen som DN tagit del av tar bolagsjuristen upp att en av Locums styrelseledamöter anlitats för delar av regeringsuppdraget och ”vi undersöker nu om det finns anledning att ifrågasätta den delaktigheten, med tanke på Locums koppling till NKS”. 

Åsa Berg, Locums kommunikationschef, kommenterar i ett mejl till DN:

”Vi har börjat titta på om det finns samband som påverkar Locum AB. Mer kan jag inte säga i dag”. 

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, uppger till DN att det inte är fråga om jäv, eftersom förvaltningslagens jävsregler inte gäller offentliga utredningar. 

– Man skulle kunna säga att jävsreglerna är allmänna principer som man bör förhålla sig till, men det här berör inte honom själv i någon juridisk mening – han har ju inte utrett något som han varit ansvarig för. Men det kan ju vara problematiskt att säga att man tillsatt en oberoende utredning, när man har en person som utreder sina kollegor.

Själv säger Sven-Inge Nylund till DN:

– Jag jobbar som konsult för Sweco Society och vi fick i slutskedet av statliga OPS-utredningen förfrågan om vi kunde ringa runt till de olika landstingen för att fråga vilka sjukhusinvesteringar som gjorts senaste året och vilka som är på gång, för att få en bild hur det ser ut i landet. Jag fick uppdraget tillsammans med en kollega. Det är vad vi har gjort. Jag har inte gjort något som har med NKS att göra.

Kan du förstå att det kan ses som känsligt att du finns med bland utredarna?

– Nej. Jag är överraskad över det. Jag jobbar som konsult och gör utredningar åt kommuner, statliga verk och annat, som andra konsulter. Det här var en kartläggning, inte en analys. 

Enligt Nylund har han även kontaktat vd för Locum för att göra motsvarande intervju, och att hon då hänvisade till en projektchef som intervjuades om sjukhusombyggnader.

– Locum visste ju om detta, såväl vd som projektchef.

Socialdepartementet uppger till DN att statens offentliga utredningar är fristående och utredaren kan själv välja att anlita experter eller underkonsulter i sitt arbete. 

Utredaren Sofia Wallström, som är generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, hänvisar till utredningens huvudsekreterare Fredrik Andersson. Han skriver i ett mejl att utredningen var hänvisad till regeringens ramavtal där Sweco Scociety AB var högst rankade. Sweco föreslog Sven-Inge Nylund som ansvarig konsult.

”Sven-Inge Nylund informerade utredningen om sin bakgrund i region Stockholm och att han inte varit inblandad i NKS-projektet. Utredningen bedömde inte detta som problematiskt då det uppdrag som Sweco utförde var väl avgränsat och endast omfattade genomförande av en enkät till regionerna”.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt