Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 17:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/politiker-misshandlad-i-sollentuna-torget-inte-plogat/

STHLM

Politiker misshandlad i Sollentuna – ”torget inte plogat”

Sollentunapolitikern Thomas Ardenfors (M) blev attackerad utanför kommunhuset på måndagen. En man klagade på att busstorget inte var plogat, och slog till honom i magen. 

– Jag känner ett stort obehag över vad som kunde ha hänt, säger Thomas Ardenfors och berättar att mannen kunde gripas på tisdagen.

Adam Svensson
Rätta artikel

Strax efter klockan 10 på måndagsförmiddagen gick Thomas Ardenfors (M), ordförande i natur- och tekniknämnden i Sollentuna kommun, en runda i Sollentuna centrum. Han berättar att det är något han brukar göra för att hälsa på folk och ta in vad som händer i området. Men den här morgonen tog promenaden en helt annan vändning. 

– Jag hörde att någon gormade bakom mig. Ibland hör man ju det när man går på stan. Men nu såg jag att det var någon som springer mot mig och gormar, säger Thomas Ardenfors. 

Han berättar att folk ofta kommer fram till honom och vill diskutera olika saker, vilket Stockholm Direkt var först med att rapportera om. Och han är också van vid att ta hand om folk som är irriterade – men den här gången var det på en helt annan nivå. 

– Det var hat i hans ögon. Jag har aldrig mött den sortens hat, säger han. 

Thomas Ardenfors bar vid tillfället en portfölj i ena handen och en träningsväska i den andra, och berättar att han direkt frågade mannen vad han ville. Då började mannen göra olika gester och höjde rösten. 

– Han börjar fäkta med armarna och spottar och svär och gör obscena tecken mot mig, säger Thomas Ardenfors. 

Han ber då mannen att lugna ner sig och frågar honom åter vad som har hänt. Då får mannen ur sig att ”det är inte plogat på busstorget”. Thomas Ardenfors ber då mannen att berätta mer om sitt problem. 

Då kommer attacken plötsligt. 

– Då smäller det. Jag får ett slag rakt i solarplexus och kroppen vrider sig snett bakåt, säger Thomas Ardenfors. 

Tappade du andan vid tillfället?

– Nej. Jag hann spänna mina magmuskler innan slaget. Jag tränar tre gånger i veckan och är tillräckligt vältränad så jag klarade av det. 

Thomas Ardenfors lyckades dock inte få fatt på mannen som just hade utdelat slaget. Inte heller en ordningsvakt som larmas om händelsen lyckas få tag på gärningsmannen – förrän på tisdagen. Efter attacken fick Thomas Ardenfors skydd av ordningsvakter och när han vid 17-tiden gick i centrum råkade han plötsligt åter på mannen som hade attackerat honom dagen innan. Mannen började då åter varva upp och lufta sitt hat mot politikern. Ordningsvakterna omhändertog då mannen och väntade tills polisen kom. 

Nu har Thomas Ardenfors gjort två polisanmälningar mot sin angripare: en för misshandel alternativt våld mot tjänsteman, och en för ofredande. 

På onsdagen har Thomas Ardenfors fortfarande ont i ryggen efter händelsen, men har inga andra fysiska besvär. Däremot har han börjat tänka på vad attacken innebär på ett mer generellt plan. 

– Jag känner ett stort obehag över vad som kunde ha hänt. Det här är ju ett angrepp på  offentligheten och på demokratin.