Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Politiker: Så ska vi klara äldreboomen

Foto: Emil Wesolowski

Allt fler stockholmare blir äldre och fler blir 85-plussare. Många är friskare längre, medan andra har ett allt tyngre vård- och omsorgsbehov. DN har i en rad artiklar belyst boendet, vården, ekonomin, maten och fritiden. I dag ställer vi några av länets politiker mot väggen.

Foto: Lisa MattissonClara Lindblom, V, äldreborgarråd, Stockholm: ”Höj kvaliteten i hemtjänsten”

– Vi ska ha ett tydligare äldreperspektiv i all samhällsplanering. Framför allt handlar det om att planera för att alla som har eller kommer att ha behov av ett boende för äldre med särskild trygghet och omsorg ska ha rätt till det.

– Att planera långsiktigt är jätteviktigt, särskilt när det kommer till hemtjänsten och boenden för äldre. Ett omfattande arbete pågår för att höja kvaliteten i hemtjänsten, både genom att tillföra mer resurser och genom att göra äldre och personal mer delaktiga. När det kommer till att få plats på äldreboende håller vi på att ta fram en plan för att säkerställa att det byggs tillräckligt med äldreboenden årligen fram till 2040 för att möta behoven. Vi kommer också att lägga fram ett förslag på en ny boendeform som ska komplettera servicehus och vård- och omsorgsboende men som inte kommer att kräva biståndsbedömning.

Foto: Lars LindqvistLotta Edholm, L, oppositionsborgarråd, Stockholm:
”Äldreboende till alla över 85”

– Att vi utvecklar äldreomsorgen utifrån vad den enskilde faktiskt behöver och inte fastnar i standardlösningar som egentligen inte passar någon. I dag nekas till exempel många som har mycket hemtjänst att få flytta till ett äldreboende helt i onödan, trots att de skulle må mycket bättre av det och att det inte blir dyrare för samhället.

– Vi måste sluta lägga ner de äldreboenden vi har i Stockholm om vi ska kunna öka äldre människors handlingsfrihet och självbestämmande. Vi kommer att behöva fler, inte färre, anpassade boendeformer för att äldre personer ska kunna bo och leva på ett sätt som fungerar för dem. Liberalerna vill att alla över 85 år, liksom alla äldre som redan har stora behov av stöd och omsorg i hemmet, ska ges rätt till äldreboende om de vill.

Foto: PressbildAnn-Christin Martens, S, Upplands Väsby, kommunalråd och ordförande
i social- och
äldrenämnden:
”Smarta seniorboenden”

– Det finns framför allt tre områden som behöver utvecklas för att klara framtida äldreboom. Personalförsörjningen, nya boendeformer som till exempel seniorboenden samt införandet av ny teknik.

– Vi behöver samtal mellan stat och kommun, arbetsgivarorganisationer och fackförbund för komma överens om en långsiktig strategi för att stärka omsorgsyrkenas attraktivitet. Vi behöver också diskutera finansieringslösningar för att kunna bygga nya smarta seniorboenden där våra äldre har råd att bo.

Foto: Carina Erlandsson, M, Danderyd, ordförande
i socialnämnden:
”Motverka ofrivillig ensamhet”

– Utmaningarna är många. Att kunna erbjuda ett fullgott stöd innan man är i behov av och önskar plats på vård- och omsorgsboende, att motverka ofrivillig ensamhet och isolering. Vi vill också skapa vård- och omsorgsboende med god kvalitet för dem som är mest sjuka och omsorgsberoende. Ytterligare en utmaning är att klara personalförsörjningen.

– Inom hemtjänsten är det kundval, samverkan med hemsjukvården, tillgång till lämpligt teknikstöd och kringtjänster. Men också att värna tillgången till och stödja seniorträffar, aktiva föreningar och volontärverksamhet. Just nu bygger Danderyd två nya vård- och omsorgsboenden.

Foto: Jonna ThomassonEva Carlsson-Paulsén, M, Huddinge, ordförande
äldreomsorgsnämnden:
”Mer stöd till anhöriga”

– Det är att möta den äldres individuella förutsättningar och behov. I dag efterfrågas mer service, högre krav på kvalitet, bättre mat och ett större utbud av tilläggstjänster. I takt med att den äldre befolkningen ökar har Huddinge inplanerat att bygga tre nya äldreboenden fram till 2025.

– Fler boendeformer, självbestämmande för äldre samt mer stöd till anhöriga. Under april tas beslut om att införa kundval enligt LOV för dagverksamhet. Det ger fler äldre möjlighet att bo kvar hemma, välja fritt mellan olika utförare, öka den sociala gemenskapen samtidigt som det bidrar till avlastning för anhöriga. Vi arbetar även med Kvalitetsdeklarationen som genomsyrar all verksamhet.

Foto: Johan RudénSamuel Klippfalk, KD, Solna, ordförande i omvårdnadsnämnden:
”Trygghetsboende för 70+”

– I Solna är ökning av gruppen äldre med behov av plats på vård- och omsorgsboenden svag de närmaste tio åren, men det kommunala skatteutjämningssystemet gör att även Solnas kostnader för äldreomsorg ökar på grund av fler äldre i befolkningen i andra kommuner. För att klara ökningen av äldre är det viktigt att våga tänka nytt och inte göra som man alltid gjort tidigare.

– Ett viktigt första steg skulle kunna vara att föra över ansvaret för hemsjukvården från landstinget till kommunerna, vilket gjorts bortsett från i Stockholms län. Erfarenheterna har varit positiva, man arbetar effektivare och med mer fokus på individen. Nästa fullmäktige beslutar vi om att skapa trygghetsboende för personer fyllda 70 år. Det är en mellanboendeform som kommer att komplettera de runt 180 stycken 65+ seniorlägenheter vi har i dag.

Foto: Monica Brohede Tellström, L, Nacka, ordförande i äldrenämnden Nacka: ”Höj status för arbete inom äldreomsorgen”

– Den största utmaningen är att tillräckligt många människor ska vilja och ha rätt kompetens för att arbeta inom äldreomsorgen. Ytterligare en utmaning är att det saknas bostäder anpassade för att kunna bo kvar i livet ut för dem som inte önskar flytta till särskilt boende. Olika former av seniorboenden måste planeras och regelverket kring trygghetsboenden förbättras.

– Vi måste höja statusen på yrket och göra arbetet mer attraktivt genom att möjliggöra löneutveckling, ansvarskarriär, eget inflytande över arbetstid, tekniska hjälpmedel för att avlasta fysiskt och tidsmässigt.

Foto: Jonna ThomassonDennis Wedin, M, gruppledare i äldrenämnden Stockholm: ”Ge äldre vård efter behov”

– Boomen ställer krav på att välfärdens resurser fördelas rätt och effektivt. Det förutsätter också att fler arbetar och jobbar längre. Det är helt fel väg att gå när den rödgrönrosa majoriteten ignorerar när kommunala alternativ i äldreomsorgen går med underskott och samtidigt återkommunaliserar väl fungerande äldreboenden. Stockholmarna och i synnerhet de äldre vinner på att i välfärden ha välskötta företag som levererar god kvalitet. Dessa såväl som stadens egna verksamheter ska hålla budget och ha höga kvalitetskrav.

– Vi behöver ha fler enkla vägar in på arbetsmarknaden så att vi i framtiden har råd att finansiera vår gemensamma välfärd. Det krävs också en reformerad biståndsbedömning som minskar detaljstyrningen, säkerställer mindre byråkrati och att äldre får vård efter behov.

Läs även: ”Gensvaret från läsarna har varit stort – här är ett axplock”

Serien. Äldre i Stockholm

Alla delarna i serien Äldre i Stockholm:

Del 1. Stockholm står inför en äldreboom 
De kommande åtta–nio åren väntas antalet personer som är 80+ öka med 40 procent i länet – och kostnaden för äldreomsorgen på riksnivå stiger med 30 procent.

Del 2. Gunborg, 83, är för frisk för att få bostad
En glättig broschyr från ett privatdrivet servicehus väckte Gunborg Södermans hopp. Hopp om att bryta sin isolering, slippa oron och få nära till vård. Men det blev kalla handen direkt.

Del 3. Här kan de äldre hålla gnistan vid liv
De drog en vinstlott – fortfarande pigga flyttade de in på servicehuset Pilträdet på Kungsholmen i Stockholm.

Del 4. Äggklockan styr för speeddejtande seniorer 
Det är speeddejting för seniorer i Huddinge Folkets hus och egentligen borde klockan stå stilla.

Del 5. Aino, 74: Jag kan ju inte äta på huset
Det lilla huset som hon köpte för 25 år sedan är hennes kapital. ”Det är min vinstlott. Men jag kan ju inte äta på huset.”

Del 6. Demensdans där alla får lov
I början är det lite trevande men när Anita Lindblom sjunger ”Sånt är livet” fylls dansgolvet. Det är fredag och dans på Attendo Kungshamns livsstilsboende i Nacka.

Del 7. Pensionärerna som börjar jobba igen

”Jag mådde inte så bra av att inte jobba.” Nabir Al Fakir hade gått i pension, men efter drygt två år har han börjat arbeta igen som lärare för nyanlända i Skärholmen.

Del 8. Här serveras landets bästa seniormat

Hemlagat och ekologiskt är receptet för nöjda seniorer. I köket på Stocksundsgården i Danderyd blir maten inte dyrare än storköksmat. Kockarna fick nyligen pris.

Del 9. Seniorerna: ”Vi njuter av att ha det bra”

De är friska, aktiva och drömmer om att kunna bo kvar hemma så länge som möjligt. ”70 är ju det nya 50”, som Kent Karlsson, 72, uttrycker det.

 

• På dn.se/pensionsskolan hittar du guider, tips och senaste nytt.Foto:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.