Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Politiker: Stoppa jakten på papperslösa

Ewa Larsson (MP) följer polisen Fredrik Ages kontroll av papperslösa i tunnelbanan.
Ewa Larsson (MP) följer polisen Fredrik Ages kontroll av papperslösa i tunnelbanan. Foto: Magnus Hallgren
Jagar de plankare eller papperslösa? Nu ökar kritiken mot polisens inre utlänningskontroller i tunnelbanan. ” Polisen ska öka tryggheten i tunnelbanan, inte göra människor otrygga”, säger Ewa Larsson (MP), fullmäktigeledamot.

Mitt i T-centralens vimmel smiter en tjej och en kille med utländskt utseende genom samma spärr. Polisman Fredrik Age tar plankarna åt sidan och kräver legitimation av kvinnan som saknar färdbevis. Hon visar upp en rumänsk identitetshandling och först sedan personnumret kontrollerats släpps de och uppmanas köpa biljett.

– Det är ingen större mening att skriva ut böter, hon saknar både adress och troligen pengar. Killen släppte jag eftersom han hade biljett, säger Fredrik Age.

Han anser att den senaste veckans debatt om huruvida polisen använder biljettkontrollerna i tunnelbanan som förevändning för att omhänderta papperslösa är felaktig.

– Vi jagar inte papperslösa. Vi jobbar med ordningslagen och om någon begår ett brott så måste jag göra mitt jobb. För mig är det främmande att gå på människor efter utseende, säger Fredrik Age.

Polisen får inte göra id-kontroller utan misstanke om brott, men en misstanke om plankning räcker.

– Jag vet att vi gör ett bra jobb här i tunnelbanan. Däremot är min personliga åsikt att det känns inhumant att gripa personer som är sjuka eller ska föda barn vid sjukhus, säger Fredrik Age.

Ewa Larsson, miljöpartist i polisstyrelsen, är på plats för att övervaka utlänningskontrollerna.

– Om människor känner sig otrygga i tunnelbanan när de ser en polis eller tänker ”nu jagar de papperslösa” då är det totalhaveri, meningen med synliga poliser i t-banan är ju just tryggheten. Vi måste se över det här i polisstyrelsen, säger Ewa Larsson.

Den intensifierade kontrollen i tunnelbanan har fått många stockholmare att reagera. Jenny Lind är på T-centralen och initiativtagare till en Facebooksida som uppmanar folk att varna när de ser poliser i t-banan.

– På en vecka har vi fått 2.500 fans. Jag tycker inte att polisen ska prioritera att ta papperslösa, man jagar dem som redan är längst ned på samhällsstegen, säger hon.

På fem år har avvisningarna av papperslösa fördubblats i Stockholm. Hittills i år har 215 personer avvisats och antalet ska bli större.

– Vi ska väsentligt öka antalet avvisningar i år, hur många fler det innebär i praktiken vet jag inte, säger Håkan Ejdervik, polisintendent vid gränspolisen.

DN:s genomgång visar att alla partier utom Moderaterna nu sällar sig till protestkören. Centerpartiet går längst och kräver stopp för ökade kontroller i tunnelbanan och vill inrätta frizoner.

– Utvecklingen går på tvärs mot intentionerna att ge papperslösa mer rättigheter. Frizoner borde upprättas för att papperslösa ska våga ta del av den utbildning och den vård de har rätt till, säger Per Ankersjö.

Även Socialdemokraterna vill ha frizoner för skola och sjukvård.

– Den senaste tidens reaktioner från stockholmarna är en stark anledning för polisen att se över arbetssättet, säger Maria Östberg Svanelind (S), ledamot i polisstyrelsen.

Kristdemokraterna har också invändningar mot id-kontrollerna.

– Det är ett mycket tveksamt tillvägagångssätt. Om vi misstänkliggör personer i tunnelbanan utifrån bakgrund öppnar vi upp för ett samhälle som präglas av misstänksamhet och bristande sammanhållning. Vilken form av kontroller blir nästa steg, säger Ewa Samuelsson (KD).

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.