Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Politiker vill göra Råstasjön till reservat

Nu vill kommunalrådet i Solna begränsa byggandet vid Råsta­sjön och inrätta ett naturreservat över kommungränserna.

– Det är ett sammanhängande reservat vid Råstasjön i Solna och Lötsjön i Sundbyberg som är själva poängen, säger stadsbyggnadskommunalrådet Anders Ekegren (FP).

Den plan för 1 800 bostäder vid Råstasjön, en del på strandskyddat område, som är ute på remiss till den 28 februari har väckt stark kritik.

– Det är ungefär som att bygga i Hagaparken, men den tanken skulle ingen komma på, sade Gösta Mårtensson, ordförande för S i Solna, i DN i början av januari.

Området ingår i Arenastaden och ska ligga på norra sidan av sjön. Husen blir 4–6 våningar med vissa högre delar. Bebyggelsen placeras som närmast cirka 45 meter från strandlinjen.

– Det är viktigt att respektera strandskyddet och hålla hundrameterslinjen, göra en tydlig markering ”hit men inte längre”, säger Anders Ekegren.

Han vill också ta bort biltrafiken på Sjövägen, som löper väster och söder om sjön.

– Området har starka rekreationsvärden, stora naturvärden och ett exceptionellt fågelliv, unikt för ett storstadsområde. Solnabor och sundbybergare går runt båda sjöarna och ser området som en helhet.

Du kan ändå tänka dig en del bebyggelse i området. Hur mycket då?

– Vi får räkna på det, men det blir färre bostäder.

Är resten av den borgerliga alliansen i Solna med på ett naturreservat?

– Jag vågar påstå att det finns ett ganska starkt folkligt stöd för ett naturreservat, och det brukar påverka politikerna, säger Anders Ekegren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.