Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-22 14:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/polsien-om-studenterna-som-ett-koslapp/

STHLM

Polisen om studenterna: ”Som ett kosläpp”

Polis på plats tidigare i veckan vid studenternas utspring vid S:t Eriks gymnasium i Stockholm.
Polis på plats tidigare i veckan vid studenternas utspring vid S:t Eriks gymnasium i Stockholm. Foto: Henrik Isaksson/TT

Studentfiranden runt om i Stockholm har lett till stök. På torsdagsförmiddagen larmade personal på en gymnasieskola polisen sedan situationen i samband med ett utspring blivit ohållbar.

– Restriktionerna har lättats och det blir som ett kosläpp, säger Mats Eriksson, vid Stockholmspolisens mediecenter.

I fjol ställdes studentfiranden in, men i år är de tillbaka och har lett till många samtal till polisen om stök runt om i staden.

– Det skjuts raketer, smällare och brandsläckare har tömts på skolor. Det skapar otrygghet bland medborgare, människor blir rädda och ringer oss för att fråga vad vi gör och vad vi gör åt det, säger Mats Eriksson.

– Det är fler utspring på gång så det blir ett arbete under dagen.

När polisen har kommit till platserna har det blivit lugnt och det finns i nuläget inga misstankar om brott.

– Jag förstår att man vill fira, men det får inte skapa otrygghet. Det är mycket folk på stan och många som festar. Restriktionerna har lättats och det har blivit som ett kosläpp.

På grund av pandemin är de traditionella lastbilsflaken förbjudna. Men nu varnar polisen för en ny trend där studenter istället hänger ut genom fönstret på personbilar.

– Det är direkt olämpligt. För det första ska du ha bälte på sig och för det andra ska du hålla dig innanför bilen. Folk hänger ut genom fönstret och filmar sig själva. Man får naturligtvis tjoa och timma men det vore tragiskt om det skulle ske en olycka på grund av det, säger Mats Eriksson.

För att förhindra stök i samband med skolavslutningar uppmanar polisen föräldrar och vuxna att ta ansvar genom att synas ute och hålla kontakt med sina barn.

– Vi uppmanar föräldrar och andra vuxna att ha god kontakt med sina barn och ta reda på var de är och vad de gör. Vårdnadshavare uppmanas också att nattvandra. Ju fler vuxna som finns ute – desto tryggare firande blir det för våra unga, säger Patrick Widell, brottsförebyggande samordnare vid polisen i region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Nu tar vårdeleverna studenten – alla i klassen har erbjudits jobb

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt