Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Pontus blev ett av rånarligans offer

05:07. Över tjugo män i Kista, Solna och Sundbyberg överfölls av unga rånare och hölls fångna under hot. Polisen ingrep tidigt, men misstänkta släpptes och rånen fortsatte. Nu åtalas till slut tio tonårspojkar.

33-årige Pontus i Kista överfölls när han var på väg in i sin lägenhet. Medan hans fru undrade var han blev av låg han nedtryckt och hotad till livet i ett buskage.

– Nu flyttar vi härifrån, säger Pontus.

Det var en kväll i november i fjol. Pontus, som arbetar som biomedicinsk analytiker på ett sjukhus, hade varit ute med sina arbetskamrater och sedan tagit t-banan hem till Kista. När bara några meter återstod till hans och hans frus marklägenhet hörde Pontus steg.

– Flera personer kom upp här bakom mig med kniv och omringade mig, berättar han och visar platsen för DN.

– De sa åt mig att hålla tyst och följa med. Under vägens gång blev jag slagen i huvudet.

Pontus insåg att det inte var lönt att göra motstånd. Vid ett litet buskage, mitt mellan flera bostadshus, fällde gärningsmännen honom till marken.

– Jag blir nedtryckt i backen och känner hur de börjar leta igenom fickorna. Det slutar med att de får tag på mobiltelefon och bankomatkort, fortsätter Pontus.

Han tvingades lämna ifrån sig koden till kortet. Sen försvann två av gärningsmännen i väg medan en tredje stannade kvar med kniven väl synlig. En övervakningskamera i Kistagallerian skulle senare filma hur rånarna lyckades ta ut 20 000 kronor från Pontus konto.

Foto:
En av rånarna fångas av en övervakningskamera när han plundrar Pontus bankkonto vid en bankomat i Kistagallerian.

Chockad och med värk i huvudet från slaget tar sig Pontus hem till sin fru. De ringer polisen, men rånarna ska i det här fallet aldrig hittas. Bilderna från övervakningskameran är för dåliga för att den som tog ut pengarna ska kunna identifieras.

– När chocken lagt sig blev jag riktigt förbannad. Inte minst för att även min fru numera känner sig otrygg och osäker, säger Pontus.

Nu har makarna börjat titta på bostadsrätter i andra delar av Stockholm.

– Det har hänt för mycket tråkigheter i det här området under senare tid för att vi ska vilja bo kvar i Kista, säger Pontus.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.