Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-27 10:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/populart-att-fiska-kraftor-med-tillfalliga-fiskekort-i-stockholm/

STHLM

Populärt att fiska kräftor med tillfälliga fiskekort i Stockholm

Kräftor mindre än tio centimeter måste kastas i sjön igen. Stig Larsson måttar noga fångsten innan den hamnar i sjön eller i hinken på bryggan vid Källtorpsbadet i Nacka.
Kräftor mindre än tio centimeter måste kastas i sjön igen. Stig Larsson måttar noga fångsten innan den hamnar i sjön eller i hinken på bryggan vid Källtorpsbadet i Nacka. Foto: Jessica Ritzén

Fiskeintresset har ökat under pandemin och kräftfiske är extra populärt. Vid Källtorpssjön i Nacka har kräftentusiaster nappat på chansen att fånga egna signalkräftor till skivan – allt som krävs är ett särskilt fiskekort.

– Det är kul och en spännande upplevelse, tänk att det ens är möjligt, säger Anna Rosling, som gjort fisket till en släktträff.

Långt bort mullrar åska men Källtorpssjön ligger spegelblank i kvällssol. Utanför Hellasgården står Lasse Hansson från Enskede sportfiskeklubb och delar ut håvar, bete och utsättningspinnar till de som köpt kort för kvällen. Klubben ordnar varje år fem kräftfiskekvällar för allmänheten. För 250 kronor får man ta upp max 50 kräftor.

– Vi gör det här för att det är så många som tycker om att fiska kräftor. Det är kul att hålla på för man får så fin respons från alla som deltar, säger Lasse Hansson.

Med en halv mört i håven luras kräftorna som har synnerligen gott luktsinne in, sedan gäller det bara att lyfta håven rakt upp så att kräftorna inte smiter ut. Stig Larsson är redan expert.
Med en halv mört i håven luras kräftorna som har synnerligen gott luktsinne in, sedan gäller det bara att lyfta håven rakt upp så att kräftorna inte smiter ut. Stig Larsson är redan expert. Foto: Jessica Ritzén

Intresset för både fiske och kräftor har ökat rekordstort under pandemin enligt Sportfiskarna. De ordnar också särskilda kräftkvällar från augusti till slutet av september där allmänheten kan köpa kräftfiskekort till fem sjöar i Stockholm.

– Pandemin har ökat fiskeintresset oerhört och kortförsäljningen har boomat i år. Kräftfiske är otroligt populärt, men vi har alltid haft bra tryck på det, allt kräftfiske vi erbjuder har sålt slut varje år, säger Tomas Jonsson, tillsynssamordnare.

En som nappat är Anna Rosling som bokade sex kort till fredagskvällen direkt när erbjudandet lades ut på webben i början av sommaren. Hon är här för andra året i rad och lyckats locka hela 13 personer ur släktklanen hit för att umgås och fiska kräftor.

– Det är ju så kul, en upplevelse. Jag blev jätteförvånad när jag fick reda på att man kunde fiska kräftor här förra året. Är det ens möjligt? Jag vet att det finns signalkräftor i många sjöar men inte att man fick fiska dem, säger Anna Rosling.

Anna Emmelin och Stig Larsson kontrollerar kräftans längd.
Anna Emmelin och Stig Larsson kontrollerar kräftans längd. Foto: Anna Rosling

Daniel Larsson som har längst kräfterfarenhet i klanen ansvarar för att fördela betet i håvarna. Han halverar mörtarna på bryggan och fäster de med en stor säkerhetsnål i varje håv. Sedan är det fritt fram för de andra att ta en håv till lämplig plats runt bryggan och klipporna vid Källtorpsbadet där man tror att det nappar bäst.

– Sedan kollar man dem var tionde minut ungefär. Man måste lyfta håven ganska rakt upp så att de inte ramlar ur, säger Daniel Larsson.

Lasse Hansson från klubben går runt bland fiskarna utefter sjön under kvällen för att ge goda tips och råd.

– När det är ljust räcker det om man vittjar en gång i halvtimmen, men när det blir mörkt kan man kolla var tionde minut, säger han.

Badplatsen är en naturlig samlingsplats för sjöns signalkräftor som planterades in efter att kräftpesten tagit alla flodkräftor i sjön på 80-talet.

Stefan Karlssons strategi är att fånga kräftorna under bryggan. Innan kvällen är slut har gänget fångat 90 kräftor – nog för kräftskivan.
Stefan Karlssons strategi är att fånga kräftorna under bryggan. Innan kvällen är slut har gänget fångat 90 kräftor – nog för kräftskivan. Foto: Jessica Ritzén

– Här är det mycket folk som badar och då finns gott om mat för fisken, kräftor har väldigt bra luktsinne. Det absolut bästa stället är på andra sidan sjön, men då får du gå upp i bergen och sedan ned till vattnet, och sen ska du ju hem också, i mörkret, säger Lasse Hansson.

När sjön börjar svartna har gänget hunnit håva hem ett tjugotal kräftor. Anna Emmelin som gör kräftfiskedebut bidrar stolt med två krälande kräftor i hinkarna.

– Det är stort, jag har aldrig fiskat kräftor förut. Jag har bara upplevt kräftfiske med Emil i Lönneberga tidigare. Men jag älskar kräftor och ska faktiskt på skiva i morgon, säger Anna Emmelin.

Innan kvällen är över har sällskapet lyckats fånga 90 kräftor.
Innan kvällen är över har sällskapet lyckats fånga 90 kräftor. Foto: Jesper Larsson

Strax efter nio åker pannlampor på. Ljuset behövs, inte för att locka fram kräftorna, men för att inte snubbla över håvarna, och för att över huvud taget upptäcka om man fått napp.

Alla kräftor mindre än 10 centimeter måste tillbaka i sjön. Eftersom en av deltagarna lämpligt nog har ett långfinger som enligt egen utsago mäter just 10 centimeter får han vara levande tumstock.

– Jo, den här klarar sig. Det är en hane, de har längre spröt och är ofta stora fram, med större klor och smalare bak, lite som en tjur. Men honorna är godare, med sin rom, och de är ofta bredare bak också, säger Jesper Larsson.

När det mörknar nappar det bättre för klanen vid Källtorpssjön.
När det mörknar nappar det bättre för klanen vid Källtorpssjön. Foto: Anna Rosling

Kvällens yngsta deltagare, sexåriga Tyra, räknar fångsten till tre, men ingen är stor nog att få följa med hem.

– Jag gillar ändå inte kräftor, dels är de inte så goda och sedan tycker jag att de är jätteläskiga, säger Tyra Alstad Larsson.

Halva släkten ställer upp för att fånga kräftor till skivan, det krävs teamwork för att överlista kräftorna.
Halva släkten ställer upp för att fånga kräftor till skivan, det krävs teamwork för att överlista kräftorna. Foto: Anna Rosling

De yngsta säger godnatt för kvällen men resten av sällskapet tänker utnyttja varje minut fram till klockan elva då fisketiden går ut för att få ihop sin ranson. Därefter måste kräftorna hållas levande till skivan.

– Det är perfekt att lägga ut de i badkaret om man inte vill koka direkt. Kräftor klarar sig på land, de kan ju vandra mellan sjöar till och med, säger Jesper Larsson, som är nöjd med kvällen så långt.

Läs mer:

Stockholmare avråds från fisk i utpekade sjöar

Stockholms sjöar drabbade av övergödning – nu ska vattnet undersökas

Ämnen i artikeln

Nacka
Miljö
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt