Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-23 00:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/popup-butik-for-smuggelsprit-avslojad-i-upplands-vasby/

STHLM

Popup-butik för smuggelsprit avslöjad i Upplands-Väsby

Stora mängder smuggelsprit påträffades i en lagerlokal i Upplands-Väsby.
Stora mängder smuggelsprit påträffades i en lagerlokal i Upplands-Väsby. Foto: Tullverket

Tullverket gjorde ett tillslag i Upplands-Väsby och upptäckte en popup-butik med 7.000 liter alkohol. Nu har åtal väckts mot två lettiska medborgare. 

Tillslaget gjordes i början av året mot en lagerlokal i Upplands-Väsby. Där hittade man totalt 6.557 liter sprit, 1.170 liter vin, 451 liter öl samt 1.175 liter diesel. 

Tullverkets spaningar visar att alkoholen smugglas till Sverige och förvaras i lagerlokaler i väntan på köpare. Via sociala medier beställer bland annat ungdomar alkoholen och får den sedan hemlevererad i skåpbilar. Efterfrågan är så stor att det enligt Tullverket bara tar en dag innan en lagerlokal tömts på alkohol.

Vid tillslaget mot lagerlokalen i Upplands Väsby påträffades sammanlagt cirka 7.000 liter alkohol. Åtal är väckt mot två lettiska medborgare.

– I den senaste CAN-rapporten om skolelevers drogvanor är det fastställt vad gäller anskaffning av alkoholen, att en av de viktigaste ursprungskällorna är en person som säljer smugglad alkohol som säljes via sociala medier. Det här är en olaglig verksamhet och en trend vi behöver följa och med det försöka minska tillgången till smuggelsprit, säger Lina Andersson, chef för tullkriminalenheten vid Tullverkets gränsskyddsverksamhet i Stockholm.

Två lettiska medborgare greps på platsen är nu åtalade för grov olovlig förflyttning och grov olovlig befattning med punktskattepliktiga varor. De förnekar brott.

– Skattebortfallet för den beslagtagna alkoholen motsvarar hela 1.600.000 kr. Det är pengar som skulle ha gått till vår gemensamma välfärd om samma mängd alkohol hade inhandlats på Systembolaget, säger Lina Andersson.

Läs mer: Smugglare försöker lura tullen med vanliga segelbåtar