Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Praktikertjänst ger upp BB Sophia

Foto: TT

Praktikertjänst säger upp vårdavtalet med Stockholms läns landsting om omstridda BB Sophia. Orsaken är stora ekonomiska problem. Enligt bolaget går det inte att få ekonomi i förlossningskliniken med nuvarande ersättning från landstinget.

Praktikertjänst startade förlossningsverksamheten på BB Sophia i mars 2014. Sedan dess har verksamheten inte gått ihop ekonomiskt. Under de två första verksamhetsåren hade BB Sophia en omsättning på 320 miljoner kronor och gick med 180 miljoner kronor i förlust.

– Under de här första två åren har vi förlorat 180 miljoner kronor. Givet hur ersättningssystemet ser ut i dag så ser vi ingen möjlighet att få ekonomisk balans. Vi ser ingen annan väg ut än att säga upp avtalet med landstinget, säger Johan Fredriksson, vd för Praktikertjänst.

– Ända sedan augusti har vi haft en dialog med landstinget om olika lösningar, men tyvärr har vi inte hittat någon.

DN har tidigare rapporterat om ett dödsfall som inträffade på BB Sophia i samband med en förlossning 2014, då mamman avled. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktade i december kritik mot kliniken för att inte ha gjort rätt riskbedömning av kvinnan.

Enligt Johan Fredriksson har händelsen inget samband med att Praktikertjänst nu avser att säga upp vårdavtalet om vårdval förlossning med landstinget.

– Det var en väldigt tragisk händelse, men den har ingen koppling till det här alls.

Hälso- och sjukvårdsdirektören Barbro Naroskyin bekräftar att landstinget haft en dialog med praktikertjänst under hösten.

– Det är tråkigt att de nu har för avsikt att säga upp avtalet eftersom det är en verksamhet som varit mycket uppskattad bland föräldrar. För vår del hamnar saken i ett annat läge, säger hon.

Dialogen med Praktikertjänst har enligt Barbro Naroskyin handlat om olika alternativa lösningar.

– Vi har ju vårdval inom förlossningsvården och det är samma ersättning och lika förutsättningar för alla.

BB Sophia startades för att utöka förlossningskapaciteten i Stockholms län. Under första året utfördes 2.582 förlossningar på kliniken. När nu Praktikertjänst ger upp BB Sophia är verksamheten, som beräknas klara 4.000 förlossningar, fortfarande inte i gång fullt ut. Under 2015 skedde 3200 förlossningar på BB Sophia.

Men det är bara en delförklaring till att det haltar ekonomiskt, enligt Johan Fredriksson. Han pekar bland annat på att kliniken öppnade i nya lokaler med högre hyreskostnader än andra kliniker, samtidigt som kliniken inte har de stordriftsfördelar som finns på större vårdinrättningar i länet.

– Patientsäkerheten går alltid först, och kliniken är därför utrustad för intensivvård, anestesi - och operation. På BB Sophia kan utrustningen samtidigt bara användas av vår förlossningsklinik, och därför blir kostnaden ganska hög, säger Johan Fredriksson.

En prognos från landstinget från i november visade att det redan 2018 kommer att fattas 2000 förlossningsplatser i länet. Då fanns fortfarande BB Sophia med i kalkylen.

– Naturligtvis för vi en dialog med övriga förlossningsenheter om utökning av kapaciteten under en övergångsperiod om BB Sophia avslutar sitt uppdrag för landstinget. Det jobbar vi intensivt med, säger Barbro Naroskyin.

Barn- och äldrelandstingsrådet Ella Bohlin (KD) räknar ändå med att landstinget har tillräcklig kapacitet.

– Vi har precis fått information från Praktikertjänst och det naturligtvis tråkigt, men vi kommer att klara antalet förlossningar, säger Ella Bohlin.

Hur då?

– Vi har precis fått glädjande besked när det gäller utbyggnaden av S:t Görans sjukhus och jag räknar med att en förlossningsklinik kommer att kunna öppna där 2018-2019. Nu pågår ett väldigt intensivt arbete med att öka kapaciteten på andra förlossningsenheter. Det finns ingen anledning till oro.

Oppositionslandstingsrådet Dag Larsson är kritisk och föreslår att vårdvalet avvecklas inom förlossningsvården.

– En del områden är direkt olämpliga för vårdval. Vi kan inte ha en förlossningskapacitet som är beroende av om någon vill etablera sig på marknaden. Det blir kaos, och nu blir det brist, säger Dag Larsson, som föreslår att det tillsätts en haverikommission för förlossningsvården.

– På så sätt kan vi påskynda att vi får till en förlossningsklinik vid S:t Görans sjukhus som är försenad delvis på grund av vårdvalet.

Praktikertjänst informerade personalen klockan 13.30 på torsdagen. Bolagets vårdavtal har sex månaders uppsägningstid. Enligt Praktikertjänst ska alla föräldrar som väljer att föda på BB Sophia tas om hand tills avtalet löper ut.

– Nu försöker vi få till stånd möten med fackliga organisationer. Vi vet inget exakt datum än, säger Johan Fredriksson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.