Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Premiär för stans nya musikfestival

Stockholm får en ny stor musik- och kulturfestival den 3–5 augusti. På scen: Björk, Patti Smith, Antony & The Johnsons, Marianne Faithfull med flera. Bakom den nya Stockholm Music & Arts på Skeppsholmen står Luger – som arrangerar Way Out West-festivalen i ­Göteborg – i samarbete med DN.

Joel Borg, marknadsansvarig på Luger, beskriver den nya festivalen som en ”totalupplevelse av musik, miljö och känsla”. Den ska locka med artister i världsklass, men också spegla Skeppsholmen och dess museer och konstskolor.

– Det här är en jättestor satsning för oss. Stockholm behöver en internationell och modern festival – och med modern menar jag en där musik, konst och annan kultur har lika stor plats, understryker han.

Artistlistan rymmer både Björk, Antony & The Johnsons förstärkta med Sveriges Radios symfoniorkester, Patti Smith, Laleh, Marianne Faithfull, Buffy Sainte-Marie, Tinariwen med José González, Fatoumata Diawara, Anna von Hausswolff, Frida Hyvönen och Jamie N Commons.

Hur kommer konsten och kulturen att synas?

– Vi ska presentera ett konstprogram med alla typer av konstgenrer. Vi kommer bland annat att ha konst­utställningar på festivalområdet och tittar nu på hur det här kan integreras med artistuppträdandena.

– Allt detta kommer att ske på Skeppsholmen. Vi utgår från jazzfestivalens koncept, den publiken kommer att känna igen sig. Det är en fin 30-årig historik som ska vårdas, men vi kommer att twista till det lite, säger Borg.

Vad kommer publiken att känna igen från Way Out West-festivalen?

– Organisationen och allt bakom­arbete, framför allt. Vi har en bra organisation när det gäller alltifrån artistbokningarna till upplevelsen på plats.

När man ser artistlistan ger den intryck av en lite stillsammare ­festival än Way Out West – inga hårda rockband och nästan bara kvinnliga artister.

– Jo, det är en medveten och vuxen publik som vi vänder oss till, men både Björk, Patti Smith, Antony och Laleh har en åldersmässigt mycket blandad publik. Vi kommer att ha många väldigt unga festivalbesökare också, säger han och tillägger att Luger är väldigt nöjd med genusaspekten på artistbokningen.

– Men också genremässigt känns det här jättekul. Vi har Patti Smith som ju kommer från den punkiga rocken och samtidigt Björk och iam­­amiwhoami som är nyskapande och innovativa.

– Vi vill skapa en helhet som inte stänger ute några publikgrupper, det ska finnas något för alla under dessa – förhoppningsvis soliga – kvällar på Skeppsholmen.

Han betonar att festivalkonceptet i Sverige i dag inte längre är synonymt med tonårsfylla, rågade bajamajor och lervälling.

– I dag är det komfort, hög artistkvalitet, god mat och nära till allt som gäller. Bekvämlighet. Jag tycker att den här utvecklingen är jättebra.

– Och med en festival som Way Out West i Göteborg så borde det ju så klart gå att göra något lika bra i huvudstaden också, det har saknats.

– För Luger som arrangerar så många konserter året runt är det också viktigt att stärka Stockholms och Sveriges position i den internationella musikvärlden.

DN är samarbetspartner för Stockholm Music & Arts Festival – vad innebär det?

– För oss är det förstås väldigt bra med en så stark och Stockholmsförankrad samarbetspartner som DN, det är viktigt för oss.

Eric Ljunggren, chef för DN Stockholm, ser Stockholm Music & Arts som en möjlighet att ytterligare stärka tidningens närvaro i huvudstaden.

– Det känns fantastiskt att få vara med och bjuda in till en sådan här fest i Stockholm. Det här kommer att bli en av sommarens absoluta höjdpunkter, förutspår han.

DN:s marknads- och försäljningschef Johan Othelius instämmer:

– Vi är mycket glada att inleda detta samarbete för att skapa en ny musik- och konstfestival i Stockholm. Vi tror att Stockholm Music & Arts kan bli en fantastisk folkfest mitt i Stockholm med riktigt bra musik och spännande konst.

– Festivalen är en del av DN:s utökade satsning för att möta våra läsare inte bara i tidningen, på webben och i mobilen, utan också live mitt i vårt härliga Stockholm.

Joel Borg på arrangerande Luger betraktar evenemanget som början på en sommartradition.

– Vi hoppas verkligen kunna etablera det här och att det blir en stående internationell festival i Stockholm. Allt som vi gör gör vi långsiktigt, säger Borg.

Stockholm ­ Music & Arts

Stockholm Music & Arts pågår på Skeppsholmen den 3–5 augusti, fredag till söndag från klockan 14.00.

Biljetterna släpps i ­morgon fredag klockan 9.00. ­En­dagsbiljetter kommer att kosta 595 kronor, tredagarspass 1 495 kronor.

På området ska det finnas flera restauranger ”av hög kvalitet” och med alkoholrättigheter.

Åldersgränsen för festivalen är 13 år.

Här är artisterna på festivalen

Anthony and the Johnsons (fre)

iamamiwhoami (sön)

Fatoumata Diawara (sön)

Laleh (lör)

Björk (sön)

Patti Smith (fre)

Jamie N Commons (lör)

Frida Hyvönen (fre)

Ane Brun (lör)

AmandaJenssen (lör)

José Gonzalez och Tinariwen (lör)

Buffy Sainte-Marie (sön)

MArianne Faithfull (fre)

Anna von Hausswolff (sön)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.