Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Pressat läge för polisen efter att arrest stängt för sommaren

Arkivbild från Kronobergshäktet
Arkivbild från Kronobergshäktet Foto: Fredrik Sandberg/TT

På måndagen stängde arresten på Södermalm för sommaren. Alla frihetsberövade i city ska istället föras till Kronobergshäktet på Kungsholmen. Men redan efter några timmar var det fullt och omhändertagna fick föras till andra arrester i länet.

– Vi måste köra runt folk istället för att finnas på gatan där vi behövs, säger yttre befälet Viktor Adolphson. 

Södermalmsarresten är sedan i måndags stängd för sommaren, något som innebär 30 färre arrestplatser i city. Det fick direkt konsekvenser för poliser i yttre tjänst, berättar Viktor Adolphson, som arbetar som områdespolis och yttre befäl på Södermalm.

Redan efter några timmar var Kronobergshäktet fullt och frihetsberövade personer fick istället föras till Sollentuna, Flemingsberg och Solna. Samma situation utspelade sig i dag.

– Patrullen fick lägga en och en halv timme på att köra runt en fyllerist, istället för de 20 minuter som det innebär att föra honom till Södermalmshäktet. Patrullerna blir uppbundna i det administrativa istället för att finnas på gatan där vi behövs. Det är ett steg i fel riktning, för det är inte som att det administrativa oket var litet till att börja med. 

Enligt Patrick Widell, chef på kriminaljouren i City, har det varit fullt vid två tillfällen de senaste dagarna.

– Och då har det rört sig om en timma varje gång. Att det är fullt beror oftast på bra saker, att polisen lyckats frihetsberöva personer som begått brott. Just nu har vi haft personer misstänkta för stöld, rån och narkotikabrott. Det är bra, de ska vara hos oss, säger han.

– Det blir inte färre poliser på gatorna utan frågan är hur länge man behöver vara inne och avrapportera. Att ett ärende tar längre tid beror på så många olika saker, inte bara vart personen förs. Just nu har vi en del sommarpersonal som kanske är ovana vid rutinerna och sedan är alla frihetsberövade olika och tar olika lång tid. 

Polismästaren Christian Agdur har tidigare sagt till Stockholmdirekt att stängningen inte kommer att märkas för medborgarna. 

 – Den enda oro man behöver ha som Södermalmsbo är att man får en längre promenad hem om man suttit i häktet.

Enligt Christian Agdur är syftet med att stänga arresten att få ett bättre flöde i verksamheten.

– Vi fick snabbare utredningar och kunde dessutom omdisponera personal som tidigare jobbat med arresten till annan viktig verksamhet, vilket gjorde att vi sparade 15 miljoner, har han tidigare sagt till Stockholmdirekt.

Viktor Adolphson säger att han hoppas att det ska lösa sig som ledningen hoppats.

– Men jag har svårt att få ihop den bilden. Jag är dock bara en enkel polis från gatan och har inte helhetsbilden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.