Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 23:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/presskonferens-i-norrtalje-angaende-stormen-alfrida/

STHLM

Presskonferens i Norrtälje angående stormen Alfrida

02:24. I Norrtälje kommun är tusentals fortfarande utan el efter att stormen Alfrida drog in. Nu varnar SMHI för kommande hårt väder i Roslagen.

Fem dagar efter stormen Alfridas framfart saknar fortfarande 9.100 hushåll i Norrtälje kommun ström. På en presskonferens på måndagen svarade Vattenfall och kommunen på kritiken från boende som varit utan el sedan natten till den andra januari. Elnätet i området har drabbats av omfattande skador – men enligt Vattenfall kan reparationsarbetet fördröjas av det snöoväder som SMHI nu varnat för.

Anton Säll
Rätta artikel

Under måndagsförmiddagen anordnade Norrtälje kommun och Vattenfall en presskonferens med anledning av de utbredda problemen strömförsörjningen efter stormen Alfridas framart i Stockholms norra skärgård. Stormen har fällt tusentals träd och över 30.000 hushåll i länet drabbades av strömavbrott.

Läs mer: Stormdrabbad: Jag har aldrig varit med om ett sådant djävulskap

– Vi kan konstatera att det ligger träd över vägarna, träd har gått av på mitten och stora elstolpar ligger på marken. Nätstationer har krossats av fallande träd och stora delar av elnätet i Roslagen har fått omfattande skador, säger Annika Viklund, vd på Vattenfall eldistribution, och fortsätter:

– Vattenfall kommer vid behov annat bygga provisoriska elnät och på vissa ställen måste elnätet behöva byggas upp från grunden igen.

På Vätö slogs mobiltäckningen ut och brandstationer har fått hålla öppet för att ge boende i kommunen chans att fylla på vattenflaskor och ladda telefonerna.

Annika Viklund, vd Vattenfall Eldistribution, Lars Lindberger, kommunikationschef Norrtälje kommun och Christian Foster, förbundsdirektör Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje kommun.
Annika Viklund, vd Vattenfall Eldistribution, Lars Lindberger, kommunikationschef Norrtälje kommun och Christian Foster, förbundsdirektör Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje kommun. Foto: Claudio Bresciani/TT

Vattenfall har varnat allmänheten för att gå i närheten av nedfallna elledningar och prognoserna har hittills varit preliminära. Bara på Vätö i Norrtälje rasade hundratals träd och boende i området har beskrivit hur träd hänger över elledningarna.

Enligt Vattenfall är skadorna ”omfattande” och elbolaget har sagt att man i princip måste bygga upp hela elnätet från grunden i vissa områden. Boende som saknar ström har därför erbjudits hotellvistelse av bolaget. 

Under måndagen har SMHI gått ut med en klass två-varning för riktigt besvärligt snöoväder i området. Det kan innebära att det tar ännu längre tid innan elen återvänder på vissa platser, enligt Annika Viklund.

Nedfallna träd på Rialavägen i Alfridas står.
Nedfallna träd på Rialavägen i Alfridas står. Foto: Christine Olsson/TT

Christer Berg, biträdande räddningschef för Norrtälje kommun, uppger att brandstationerna även fortsättningsvis kommer att stå öppna för allmänheten. Tre skolor har också öppnats för boende som behöver hjälp. 

– I det fortsatta arbetet har vi jobbat med att lokalisera de vårdbehövande som måste flyttas till andra boenden, säger Christer Berg.

Christian Foster är förbundsdirektör för kommunalförbundet med ansvar för sjukvård, omsorg och hemtjänsten i Norrtälje kommunen. Han säger att över 500 personer med vårdbehov har drabbats av elavbrotten. 400 av 1.700 trygghetslarm slogs ut i samband med stormen.

Åtta personer med trygghetslarm har kommunen allt jämt inte lyckats komma i kontakt med.

– Vi beslutade i onsdags eftermiddag att alla med trygghetslarm skulle få ett personligt besök samma dag. Den rapport jag fick i morse visar att det är åtta personer man inte fått tag på, säger Christian Foster.

Elnätet i Norrtälje kommun har drabbats av omfattande skador.
Elnätet i Norrtälje kommun har drabbats av omfattande skador. Foto: Alexander Mahmoud

– Vi hade redan ett ansträngt läge i länet och insåg relativt tidigt att vi skulle få stora problem med nedkylning i hemmet. Vi har 500-600 brukare drabbade. Inom 24 timmar från strömavbrottet skulle trygghetslarmen slås ut och värmen gå ner. Vi har tagit fram ett 50-tal extra omvårdnadsplatser och ett 60-tal personer har evakuerats från sina hem, fortsätter Christian Foster. 

När mobilmasterna slogs ut kunde inte kommunen få tag på hemtjänstpersonal.

– Läget för de boende just nu är att vi är ute överallt för att försöka prioritera och få de stora strömmatningsledningarna att fungera. Att flytta på träd och reparera ledningar. Våra kunder har vi kontakt med både via telefon och i dialog med kommunen. Vårt fulla fokus är att se till att strömmen kommer tillbaka, säger Annika Viklund, vd för Vattenfall eldistribution.

Men när strömmen är tillbaka är fortfarande oklart.

– Vår prognos just nu är den 10:e januari. Men de närmaste två dagarna kommer vi få en mycket tydligare bild av hur reparationsarbetet löper på. Vi har en vädervarning, och det är inte vad vi hade önskat just nu, säger Annika Viklund, som lovar att Vattenfall ska betala ut ersättning för strömavbrotten. 

– Vi kommer inte hävda Force majeure i det här, säger hon.