Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Prideparaden har gjort stockholmarna mer toleranta”

Han är en ”Skånepåg som gillar att pussa pojkar”. Nyinflyttade stockholmaren Marc Ryning tycker att Prideparaden har gjort stockholmarna mer toleranta.

– Jobb, bostad och kärlek, ”den gyllene triangeln”, hade jag nog med i ekvationen när jag flyttade hit, säger 28-åriga Marc Ryning när vi ses på ett tämligen tomt, men stekhett Hötorget.

Till Stockholm flyttade han för drygt ett år sedan. Dessförinnan hade han, efter uppväxten i Malmö, bott ett tag i Australien och sedan fem år i Köpenhamn, där han pluggade ekonomi och kommunikation. Marc Ryning trivdes bra i Danmark, men ett jobberbjudande fick honom att byta den danska huvudstaden mot den svenska.

Att hans homosexuella läggning skulle ha spelat roll i hans val att flytta till Stockholm tycker han inte. Däremot lockade staden karriärmässigt och ur social synpunkt. Stockholm, säger han, känns öppet, tolerant och valmöjligheterna är många. Samtidigt menar han, är stockholmarna inte de lättaste att ”komma in på livet”.

– Stockholm har verkligen en mångfald, men det finns även en anonymitet här. Det är som att folk kör sitt eget race och låter folk vara som de är, men i det tar de också avstånd från varandra. Jag är inte förvånad över att Stockholm är en av världens singeltätaste städer. Människorna här tar ju inte direkt kontakt med varandra utanför sitt gäng.

Upplevelsen av att stadens sociala murar är höga, tror Marc Ryning gäller oavsett sexuell läggning. Som nyinflyttad, menar han, är det ofta svårt att ta sig in i vissa kretsar. I Stockholm tycker han även att gaykulturen ofta kan kännas sluten och intern. Att den, liksom andra subkulturer, kräver kontakter och har sina sociala koder.

– Jag har egentligen aldrig sökt mig till specifika gayområden, utan mest hängt på ställen och med folk jag gillar i allmänhet. Jag går lika gärna ut på ett icke-uttalat gayställe, typ Trädgården, som på Mälarpaviljongen. Jag är kanske en dålig bög på det sättet, haha. Men så har jag heller aldrig definierat mig genom min sexualitet. Jag är en Skånepåg som gillar att pussa pojkar, men jag är ju massa annat också. Att jag råkar vara bög ser jag mest som en extra bonus i livet.

När det kommer till fördomar gentemot homosexuella säger Marc sig vara lyckligt lottad. I Stockholm – eller i någon annan stad – har han aldrig känt sig hotad eller diskriminerad. Men det kan ju också ha att göra med att han varit singel sedan han flyttade hit.

– Kanske skulle jag dra mig för att hålla handen eller hångla öppet på vissa ställen i stan. Men det beror nog mer på sammanhang och folk än vilken fysisk plats det är. Det är inte alls säkert att det är mer okej i Fältöversten än på tunnelbaneperrongen i Farsta.

Stockholms Pride blir Marc Rynings första i Stockholm. Till Pride Park, festivalområdet på Östermalms IP, kommer han förmodligen inte gå, däremot ser han fram emot lördagens parad. Även om han själv inte går med, är han tacksam mot dem som gör det.

– Att Stockholm har ett sådant tolerant klimat gentemot hbtq-personer i dag är ett resultat av Pride­festivalen och folk som stått upp för homosexuella. Även om jag själv inte skulle känna mig helt hemma i paraden supportar jag dem som går där helhjärtat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.