Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Prideparaden tågade genom Stockholm

01:43. Omkring 45.000 deltagare och nära tio gånger så många åskådare när Pridetåget ringlar genom Stockholm.

För tjugonde året gick Stockholm Pride på lördagen genom Stockholms gator. Närmare 200 ekipage och tiotusentals deltagare dansade och marscherade genom stadens gator som kantades av en stor publik.

Mona Sahlin gick tillsammans med RFSL i början av Pride-paraden under parollen ”marching for those who can't” (marscherar för de som inte kan).

– Det känns som den viktigaste gruppen i år och varje år. Så som situationen är i Irak, Iran, Georgien och andra länder där man inte kan gå, säger Mona Sahlin till DN.

Hon tycker att Pride i Stockholm är en glädjande folkfest.

– Tråkiga Stockholm blir en explosion av glädje, men under allt glitter finns också ett allvar. Jag älskar att det är det Pride är, säger hon.

Maya, Zoe, Johanna, Ludvig, Albin och Linnea viftade med regnbågsflaggor till musiken från RFSL ungdoms flak.

– Det är jättekul och viktigt att stötta allas sexualitet och identitet oavsett vilken den är, säger Zoe.

– Och så är det viktigt att uppmärksamma att man får älska vem man vill, flikar Johanna in.

Vid sidan av tåget stod Maria Conejeros, Daniel Varsanyi och barnen Alicia och Isabelle. De tog sig från hemmet på Kungsholmen för att se på paraden.

– Det är en folkfest och ett fint sätt att visa sina rättigheter, som inte finns i många andra länder, säger Maria Conejeros.

– Många säger att det här är en kärleksfest, men jag skulle säga att det är mer än så

Stockholm Prides ordförande Haydar Adelson menar att paraden är en unik möjlighet att visa bredden och mångfalden i hbtq-världen.

– Många säger att det här är en kärleksfest, men jag skulle säga att det är mer än så, det är en manifestation över att man får vara den man är oavsett könsidentitet och sexuell läggning, säger han till DN.

Enligt Haydar Adelson behövs manifestationen i allra högsta grad fortfarande i Sverige i dag.

– Om man tittar på vad som händer i omvärlden, i Östeuropa och till viss del hur tonen och diskursen har förändrats vad gäller hbtq-frågan så är det absolut fortfarande aktuellt, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.