Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Prisas för sitt arbete för sexuellt utsatta

Julia Östfeldt får pris för sitt arbete för sexuellt utsatta.
Julia Östfeldt får pris för sitt arbete för sexuellt utsatta. Foto: Beatrice Lundborg

Hon gjorde något ljust av de mörka åren. I dag utses 21-åriga Julia Östfeldt till en av årets ”Change Leaders” för sitt arbete med Föreningen Tillsammans som verkar för unga som utsatts för sexuellt våld.

Julia Östfeldt är lika stressad som uppspelt när DN träffar henne på Fryshuset där hon hyr kontorsplats. Tidigare samma dag har hon fått nycklarna till sin första egna lägenhet – och har utsetts till en av årets ”Change Leaders”, priset som årligen delas ut till sociala entreprenörer och som innebär upp till fem års ekonomiskt och strategiskt stöd för idéer som gör livet bättre för barn.

– Det är väl typiskt att allt händer på samma gång? Flytten och priset inom loppet av några dagar. Det är nästan för bra för att vara sant, säger Julia och berättar om hur spattig hon var i väntan på vinnarbeskedet.

Sedan oktober har hon, i en utvald skara bland närmare 300 tävlingsbidrag, åtskilda gånger motiverat varför juryn borde satsa på Föreningen Tillsammans, plattformen för unga som utsatts för sexuellt våld som hon startade 2014.

Att Julia Östfeldt nu får priset innebär inte bara att hon kommer kunna stå på sitt eget bostadslån – utan framför allt att hon kan skippa sina extraknäck och satsa stenhårt på sitt hjärteprojekt. Föreningens syfte, säger hon, är att genom att låta våldtäktsoffren berätta sina historier verka för att förändra samhällets syn på sexuellt våld.

– Det är genom att våga prata om det jobbiga som vi kan förändra attityder och stereotypa bilder kring vem och hur en våldtäktsman respektive ett våldtäktsoffer är, säger Julia om föreningen vars verksamhet i dag omfattar allt från stödsamtal till opinionsbildande verksamhet och föreläsningar i skolor.

Foto: Beatrice LundborgHennes resa har varit långt ifrån så ljus som stämningen för dagen. Tvärtom tog den sin början i en period då hon befann sig i ett mörker. Julia Östfeldt berättar om en strulig tonårstid kantad av narkotikamissbruk då hon utsattes för sexuella övergrepp som 14-åring. En upplevelse som kom att upprepas: fyra år senare fastnade hon i en relation med en pojkvän som våldförde sig på henne. Till slut fann Julia styrkan att anmäla mannen som dömdes till fängelse. Och det var där resan med föreningen tog vid.

Under en gruppterapi på Akutmottagningen för Våldtagna på Södersjukhuset träffade hon Emma Blomdahl, också hon en ung kvinna som utsatts för övergrepp.

– Vi var totalt olika. Men så började vi prata och insåg hur mycket vi ändå delade. Framför allt insåg vi att vi saknade ett ställe där unga med liknande upplevelser kunde samlas och prata.

I dag arbetar över 200 personer med föreningen vars verksamhet bedrivs i hela landet. En lyckad entreprenörssatsning, ja – men lika mycket en resa som utvecklat henne personligen.

– Jag har kommit till insikt med att jag inte är övergreppen jag råkat ut för, utan att de är erfarenheter som så mycket annat i livet. I arbetet med föreningen har jag kunnat vända det destruktiva till något konstruktivt, säger Julia Östfeldt.

Reach for Change är en svensk ideell

Reach for Change är en svensk ideell organisation som hjälper sociala entreprenörer att utveckla innovationer som skapar en bättre värld för barn.

Organisationen finns i dag i 18 länder på tre kontinenter. De stöder över 100 sociala entreprenörer runtom i världen genom ett inkubatorprogram.

Två Stockholmare blir årets Change Leaders: Julia Östfeldt för Föreningen Tillsammans och Lina Lagerbäck för We Unite Design, en organisation som arbetar med att förbättra skolelevers trivsel i skolan och motverka elevers sjunkande resultat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.