Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Priset på SL-kortet höjs

Efter sommaren kommer det att bli dyrare att resa med kollektivtrafiken i Stockholm. ”Det finns ingen annan utväg”, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) till SvD.

Ökade kostnader gör att landstinget kommer att besluta om flera förändringar i kollektivtrafiken. Det kommer att bli fråga om glesare trafik, frysta satsningar – och höjt pris på biljetter.

Exakt hur stor höjningen kommer att bli är i dagsläget oklart, men alla typer av biljetter kommer att påverkas, uppger Kristoffer Tamsons för tidningen. Höjningen kommer redan efter sommaren.

– Inget är klart ännu eftersom vi i Alliansen inte ens börjat med vårens budgetförhandlingar, men det finns ingen annan utväg än att höja priset. Det kan bli en större höjning eller så blir det flera små höjningar utslaget på flera år, säger han till SvD.

Ett månadskort på SL kostar i dag 790 kronor. Priset höjds senast 2011, då med hundra kronor.

Utöver höjda biljettpriser får resenärerna räkna med glesare trafik och ny sträckning på vissa sträckor, exempelvis utmed Tvärbanan. Kristoffer Tamsons säger även till SvD att man kommer att behöva banta de planerade investeringarna kommande fem åren från 34,7 till 28,8 miljarder. Samtidigt vill SL ta hårdare tag mot fusket inom kollektivtrafiken, och Tamsons efterfrågar högre bötesbelopp.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.