Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-28 11:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/privata-vardgivares-avlastning-av-akutsjukhusen-minskade-under-pandemin/

STHLM

Privata vårdgivares avlastning av akutsjukhusen minskade under pandemin

Sara Banegas, chefläkare på Praktikertjänst, säger att företaget har haft svårt att matcha regionens behov av personal till akutsjukhusen. Under pandemins andra och tredje våg har även trycket på primärvården ökat.
Sara Banegas, chefläkare på Praktikertjänst, säger att företaget har haft svårt att matcha regionens behov av personal till akutsjukhusen. Under pandemins andra och tredje våg har även trycket på primärvården ökat. Foto: Alexander Mahmoud

Trots väl tilltagna ersättningar har de privata vårdgivarnas bidrag med personal till intensivvården i region Stockholm minskat under pandemin. Region Stockholm har högst andel privatiserad vård i landet, men saknar en plan för hur akutsjukhusen ska få stöd med personal från övriga vårdgivare vid en kris, visar DN:s granskning.

Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör, försvarar att systemet bygger på frivillighet.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.