Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Privatpersoner snabbare än ambulansen

Vid mer än hälften av hjärtstoppen i Stockholm är frivilliga livräddare snabbare än ambulansen. Nu efterlyses fler sms-livräddare. 

– Vi vill att stockholmarna ska bli bäst i världen på att rädda liv, säger Mårten Rosenqvist, professor i hjärtmedicin vid Karolinska Institutet.

Varje dag inträffar ett eller två hjärtstopp i Stockholms län utanför sjukhus. Statistik som DN begärt ut visar att länets 9 500 frivilliga sms-livräddare kommer före ambulansen vid 54 procent av alla hjärtstopp. Vid 29 procent av stoppen är livräddarna snabbast av alla, även brandkår och polis.

– Vi behöver fler frivilliga livräddare. Alla som har utbildning i hjärt-lungräddning borde vara med. Jag tycker att hjärt-lungräddning borde vara obligatoriskt i skolan. En trettonåring är lika duktig som en vuxen på det här, säger Mårten Rosenqvist, tales­person för Stockholms Hjärt­stoppscentrum vid Södersjukhuset.

För tio år sedan var ambulansen ensam om att åka på hjärtstoppslarm i Stockholms län. År 2005 erbjöd sig brandkåren att åka och sedan 2010 är även polisen med. I samma veva startade ett världs­unikt projekt med sms-livräddare.

Just nu är 9 500 frivilliga stockholmare med hjärt-lungräddningsutbildning anslutna till projektet och larmas samtidigt som ambulansen när ett hjärtstopp inträffar i närheten. Det finns potential för fler eftersom man räknar med att uppemot 200 000 stockholmare har genomgått utbildningen.

Det viktigaste för överlevnaden är att påbörja hjärt-lungräddning snabbt. Om man jämför ambulansens, polisens och brandkårens hjärtstoppsutryckningar är ambulansen i dag först på plats i bara 35 procent av fallen, brandkåren i 34 procent av fallen och polisen i elva procent av fallen.

–  Insatstiderna har på tio år sjunkit med drygt en minut. Det kanske inte låter så mycket men eftersom överlevnaden minskar med 10 procent för varje minut är det viktigt att alla samhällsresurser samarbetar, säger Mårten Rosenqvist.

Överlevnaden vid hjärtstopp har också ökat från tre till elva procent i Stockholms län de senaste tio åren. Förra året överlevde 109 personer ett hjärtstopp utanför sjukhusen.

– Överlevnaden ökar i Stockholm, till skillnad från resten av landet. Men vi har en bit kvar. Seattle och Stavanger är bäst i världen med 18–19 procent, vi vill komma i klass med dem.

De flesta av länets cirka 800 hjärtstopp utanför hemmet inträffar på platser där det rör sig mycket folk. Flest sker i tunnelbanan, i gallerior, på Centralstationen, Arlanda och äldreboenden. Den senaste tiden har flera fall inträffat vid idrottsevenemang som Midnattsloppet och Lidingöloppet. Man har även sett samband mellan luftföroreningar och hjärtstopp.

– Om man ska ramla ihop någonstans är det där det finns mycket folk och en hjärtstartare. Livräddarna kommer snart att få ett sms om var närmaste hjärtstartare finns så att en kan springa och hämta och de andra starta hjärtkompression. Man orkar inte göra det här mer än några minuter och med fler händer och fler personer så klarar man fler.

Mårten Rosenqvist vill att hjärtstartare ska bli lika vanliga som brandsläckare på offentliga platser, arbetsplatser och i kollektivtrafiken, vilket regeringen just nu utreder. I SL-systemet finns i dag ett tjugotal hjärtstartare.

– Det borde finnas en på varje tunnelbanestation. Du kan inte skada någon med en hjärtstartare. En inspelad röst talar om vad du ska göra. Det värsta du kan göra är att inte göra någonting.

I dag finns minst tusen hjärt­startare i länet. Frågan är bara var.

– Vi vet att när hjärtstartare används är överlevnaden mycket hög, mer än 60 procent. Ibland används de tyvärr inte för att man inte vet var de finns. Vi vill att alla hjärt­startare ska ingå i hjärtstartarregistret, säger Mårten Rosenqvist.

Fakta.  Så blir man sms-livräddare

Alla över 18 år i Stockholms län som har gått en hjärt-lungutbildning kan bli sms-livräddare.

Du anmäler dig på smslivraddare.se och anger var du bor och var du jobbar.

När ett hjärtstoppslarm kommer inom 500 meters radie från där du befinner dig skickas med hjälp av positioneringsteknik ett sms till din mobil om var hjärtstoppet är.

Om du har möjlighet springer du på larmet.

9 500 stockholmare är anmälda som sms-livräddare. Systemet är ett forskningsprojekt vid Södersjukhuset och Karolinska institutet med stöd av Hjärt-lungfonden och Stockholms läns landsting.

Vill du lära dig att rädda liv?

Sms-livräddarna erbjuder regelbundet gratis utbildning i hjärt-lungräddning. Man måste vara över 18 år och bo eller arbeta i Stockholms län.

Vad är ett ­hjärtstopp?

Hjärtstopp är när hjärtat plötsligt stannar eller går in i en snabb och kaotisk hjärtrytm. Du förlorar medvetandet på tio till femton sekunder. Om stoppet inte åtgärdas inom 5 till 8 minuter så riskerar man att inte överleva.

Den vanligaste orsaken till ett hjärtstopp är en hjärtinfarkt. 60 procent av alla som drabbas är män och snittåldern ligger på 67–68 år.

1 av 10 som drabbas av hjärtstopp i Stockholm överlever, nästan fyra gånger så många som för tio år sedan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.