Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-10 21:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/pro-kritiskt-mot-pastaende-om-att-aldre-gjorde-annat-i-pask-an-att-vaccinera-sig/

STHLM

PRO kritiskt mot påstående om att ”äldre gjorde annat i påsk” än att vaccinera sig

”Jag blir provocerad. Vad menar han att vi gjorde i stället?”, frågar sig Curre Hansson, ordförande för PRO i Stockholms län efter vaccinsamordnarens uttalande.
”Jag blir provocerad. Vad menar han att vi gjorde i stället?”, frågar sig Curre Hansson, ordförande för PRO i Stockholms län efter vaccinsamordnarens uttalande. Foto: Fredrik Sandberg/TT

”De äldre har prioriterat annat i påsk” var vaccinationssamordnaren Magnus Thybergs förklaring till ett överflöd av lediga vaccinationstider.

Inget kunde vara mer fel, menar PRO.

– Vad menar han att vi gjorde i stället? Inte var vi hos våra barnbarn i varje fall, säger Curre Hansson, ordförande för PRO i Stockholms län.

Stockholm har varit sämst i landet på att vaccinera personer över 80 år, men i samband med att Folkhälsomyndigheten gav grönt ljus för Astra Zenecas vaccin till personer över 65 fanns det plötsligt en hel del vaccin i lager.

Trots att suget efter vaccin är stort har det funnits gott om lediga tider de senaste dagarna, som inte bokats upp. Även denna vecka finns lediga tider.

Stockolms vaccinationssamordnare Magnus Thyberg förklarade situationen med att ”det verkar som att de som är 75 och äldre har prioriterat att göra annat under påsken eller tänker att det är fullbokat på alla tider” i en intervju med SVT.

Ett uttalande som väckte känslor.

– Jag blir provocerad. Vad menar han att vi gjorde i stället? Inte var vi hos våra barnbarn i varje fall. Jag kan berätta att vi alla satt hemma och kände inte till detta, säger Curre Hansson.

– Det enda detta handlar om är att Region Stockholm har gjort en jätteinformationsmiss. Varenda gråhårig pratar inte om ingenting annat än första och andra sprutan. Det är ett jättetryck, men om man inte känner till det så kan man heller inte boka in sig, säger Curre Hansson, och tillägger att inte ens han som följer vaccinationsarbetet kände till möjligheten att vaccinera sig på Älsvjömässan.

En annan aspekt är att det krävs bank-id för att boka in sig på någon av de fyra vaccinationsmottagningarna (till skillnad från hos vårdcentraler där kan man boka tid via telefon), något som en del äldre saknar. Bank-id har ingen statistik på regional nivå, men enligt Charlotte Pataky, pressansvarig på bank-id, har 38,6 procent av alla personer i Sverige över 81 år en elektronisk id-handling. Siffran för de mellan 71 och 80 år är 73,7 procent.

Längtan efter vaccin är stor hos alla äldre, enligt Curre Hansson. Många har också skärpt säkerhetsnivån ytterligare, allt för att inte bli sjuk så nära inpå en eventuell vaccination, förklarar han.

– Vi tänker inte snubbla på mållinjen.

Han har också skrivit ett brev till Moderatledaren Ulf Kristersson.

”Regionens vaccinationssamordnare säger att vi äldre varit upptagna med annat än att vaccinera oss. Inget kan vara mer fel än detta. Suget efter första och andra sprutan är det största samtalsämnet mellan oss just nu”, skriver han bland annat i brevet.

– Jag skrev till Ulf Kristersson för att vi anser att politiken har abdikerat. Någon måste ta befälet nu. Det har ju gått troll i den vaccineringen, säger Curre Hansson.

Ämnen i artikeln

Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt