Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Professor anmäld efter misstänkt miljonhärva på KI

Other: Izabelle Nordfjell/TT

DN kan avslöja att professorer och höga chefer under flera år har sålt tjänster till KI från ett eget bolag. I sina roller på KI har de inblandade själva godkänt fakturorna som skickats från bolaget. En professor har attesterat fakturor från sin dotter.

Trots att den misstänkta härvan upptäcktes kunde det fortsätta i ytterligare nästan ett år. KI hävdar att det beror på turbulensen efter Paolo Macchiarini-affären.


Grafik: Maria Westholm, Lukas Hansson.


Karolinska institutets internrevision har upptäckt flera misstänkta oegentligheter. De inblandade är bland annat en prefekt, en professor och en administrativ chef som alla arbetat vid samma institution på universitet.

Sommaren 2010 bildades en ideell förening av prefekten och två professorer. Föreningen startade i sin tur ett bolag som är registrerat hemma hos en kvinna som fram tills nyligen var administrativ chef på samma KI-institution som de andra inblandade. Bolagets nuvarande vd är dotter till en av professorerna.

Företaget säljer konsulttjänster inom kommunikation och forskning till ett registerprojekt som drivs gemensamt av Karolinska institutet och Stockholms läns landsting.

Sedan starten 2011 har bolaget fakturerat KI nästan 5,6 miljoner kronor. Trots att det är KI:s egna anställda som står bakom bolaget har de ostört kunnat ingå avtal och göra affärer som företrädare för både bolaget och KI.

Några exempel på vad som skett:

Prefekten har undertecknat avtal med bolaget i egenskap av sin roll som chef över institutionen på KI. Samtidigt har han representerat ägarna på bolagets årsstämmor.

Den administrativa chefen har attesterat fakturor vid KI, trots att det är hon som själv skickat dem från bolaget som dessutom är skrivet på hennes egen hemadress.

Professorn har i sin roll på KI attesterat åtminstone tre fakturor från bolaget, där det framgår att de rör arbete som utförts av hans egen dotter.

Tjänsterna har inte heller upphandlats enligt regelverket.

Det hela upptäcktes av KI:s ekonomiavdelning i december 2015. Internrevisionen bedömde då att det inte var tillåtet men försäkrades om att verksamheten skulle upphöra.

Tio månader senare, i oktober 2016, upptäcktes på nytt att verksamheten fortsatt som tidigare. En internrevision som DN tagit del av riktar kraftig kritik mot de inblandade.

”Gränser mellan verksamhet och personal på KI respektive (Bolaget) är inte tillräckligt tydliga, utan har i stället blandats ihop på ett oacceptabelt sätt”, står det bland annat. Revisionsrapporten konstaterar även att det bryter mot KI:s interna jävsregler och innebär förtroendeskadliga bisysslor.

– Det är mycket allvarligt, jag har aldrig sett något sådant här förut. Det ska sitta i ryggraden att man inte får göra på det här sättet, säger internrevisionschefen Peter Ambroson.

Enligt rapporten hade företaget över 5,3 miljoner kronor i kassan i slutet av förra räkenskapsåret. Internrevisionen tycker det är ovanligt mycket för ett bolag som bara omsatte 5,6 miljoner kronor förra året.

Föreningen som äger bolaget är ideell och ska inte berika medlemmarna. Men internrevisionen påpekar att alla inblandade nyligen har slutat på KI, eller snart kommer att göra det, och att det därför finns möjlighet för dem att efter ett tag ta del av det genererade överskottet i bolaget.

– Jag ser ju att man byggt upp mycket pengar i kassan. Och om dessa personer slutar på KI så kan de sedan rent teoretiskt gå in och ta mycket betalt av bolaget och plocka ut pengarna i lön utan att vi kan kontrollera det, säger Peter Ambroson.

Karolinska institutet har anmält prefekten till statens ansvarsnämnd, som bedömer frågor om åtalsanmälan och disciplinstraff mot professorer. Nämnden bedömer att prefekten är skäligen misstänkt för brott och ärendet har nyligen lämnats över till polis och åklagare. Enligt ansvarsnämnden kan det röra sig om trolöshet mot huvudman, tjänstefel eller andra brott.

– Vi har fått det här från KI eftersom man misstänkt fel i tjänsten. I det här fallet är omständigheterna sådana att vi lämnat det vidare till åtalsprövning, säger Fredrik Wersäll, nämndens ordförande.

DN har varit i kontakt med prefekten som nekar till anklagelserna och hänvisar till sitt juridiska ombud, advokat Stefan Flemström. Han uppger i sin tur att prefekten inte själv tillskansat sig några ekonomiska fördelar genom sitt agerande och därför är oskyldig till anklagelserna.

– I föreningens stadgar står det att om den upplöses så ska pengarna inte tillfalla medlemmarna, även om det inte står var pengarna är destinerade. Det utesluter att han skulle komma åt beloppen, säger Stefan Flemström.

Internrevisionen säger att han skulle kunna ta del av pengarna när han väl slutat på KI?

– Det anges inte hur detta skulle kunna göras och jag kan inte heller se någon sådan möjlighet. Om det är så att bolaget i framtiden skulle vilja anlita hans tjänster så får utgångspunkten väl vara att det är på marknadsmässiga villkor. Annars är det mest ett konspirationstänkande från KI:s sida.

Upplägget med företaget och föreningen utreddes av KI:s dåvarande chefsjurist 2011. Den enda dokumentationen från den utredningen är prefektens egna minnesanteckningar.

Professorn som attesterat sin dotters fakturor har fått en formell varning av KI.

– Det är bra att det blir en utredning av det här, för jag håller inte med internrevisionens bedömningar alls, säger professorn som sedan november 2016 är styrelseordförande i bolaget.

Den administrativa chefen lämnade KI med pension i januari men är fortfarande anställd i det granskade företaget. Bolaget har sitt säte på hennes hemadress. Hon ser inget konstigt med att hon hade dubbla roller på KI och i bolaget.

– Jag har bara tagit emot posten och skannat in och gjort det här skräpgörat. Jag har haft en jätteliten biroll i det här. Företaget har ju startats av forskare på KI. Då fanns jag där som en administratör och då var det väl lämpligt att fråga mig om hjälp. Jag har till stor del gjort vad de har bett mig göra.

Och du hade inga funderingar när de bad dig göra det?

– Nej, det tänkte jag inte. De har ju större ansvar än vad jag har.

KI ska nu avgöra om de ska vidta åtgärder även mot den tidigare administrativa chefen. Alla utbetalningar till företaget har stoppats.

– Det här är givetvis både väldigt tråkigt och mycket allvarligt. Det är helt oacceptabelt på alla sätt, säger Per Bengtsson, universitetsdirektör i Karolinska institutet.

Men utredningen har dragit ut på tiden. Efter att det här upptäcktes fick det fortgå i nästan ett år. Varför har det blivit så?

– 2016 var ett år som på KI färgades väldigt mycket av Paolo Macchiarini och det var en ganska tuff arbetsbelastning som följde på det med bland annat många personskiften så att det är klart att det inte blev bra att det drog ut på tiden. Det hamnade givetvis lite i bakvattnet kring Paolo Macchiarini, och det är tråkigt, säger Per Bengtsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.