Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 06:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/projekt-med-snabbare-hantering-av-brott-utvidgas/

STHLM

Projekt med snabbare hantering av brott utvidgas

Polishuset på kungsholmen i Stockholm. Foto: Alexander Mahmoud

Det lagstadgade försöket att kraftigt minska tiden mellan inträffat brott och dom har varit ett framgångsrikt koncept för polisen i norra Stockholm.

Nu ska arbetssättet omfatta alla polisregioner i länet. 

– I dag har vi beslutat att projektet ska fortsätta till 2022 och byggas ut till hela polisregionen Stockholm, säger Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister.

Sedan januari 2018 har polisregion nord arbetat för att ha en snabbare lagföring av enklare brott. Syftet har varit att skynda på processen mellan brott och lagföring. 

Sedan det nya arbetssättet infördes i norra Stockholm har lagföringstiden minskat från 22 veckor till 2-6 veckor, enligt Johansson. Försöket gäller endast brott som har fängelse högst tre år i straffskalan. Det kan till exempel röra sig om ringa stöld, fortkörning eller rattfylleri. 

Nu ska arbetssättet omfatta alla polisregionerna i länet. 

– I dag har vi beslutat att projektet ska fortsätta till 2022 och byggas ut till hela polisregionen Stockholm, säger Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister i ett mejl till DN.

Morgan Johansson berättar också att det finns en särskild försöksverksamhet för unga under 18 år. 

– Enligt regeringens 34-punktsprogram ska arbetssättet spridas till hela landet och permanentas från och med år 2022, säger ministern.